SABOR

Šeks predlaže tajnost istrage za sve

18.06.2009 u 20:29

Bionic
Reading

Iako je iz Vlade RH ranije najavljeno da će tajnost istrage u novom Zakonu o kaznenom postupku (ZKP) vrijediti samo za stranke u postupku, a ne i za novinare, prihvati li Hrvatski sabor sutra amandman Vladimira Šeksa (HDZ), u zakonu će se utvrditi tajnost istrage.

Vlada je nedavno uvažila prijedlog HND-a da se novinare kazneno ne goni zbog pisanja o tijeku istrage, pa je umjesto tajnosti, u prijedlog zakona unesena odredba da "postupanje prije potvrđivanja optužnice nije javno".

Zastupnik Šeks je, međutim, u današnjoj saborskoj raspravi o prijedlogu izmjena ZKP-a predložio da se u ZKP unese kako je "postupanje prije potvrđivanja optužnice tajno".

Obrazložio je da se Hrvatska na to obvezala u Akcijskom planu Strategije provedbe reforme pravosuđa, koji je poslan u Bruxelles.

U izjavi Hini Šeks ističe kako se time ne želi ograničiti sloboda medija, već zaštititi svjedoke, osobe iz istrage, samu istragu i presumpciju nevinosti te onemogućiti da se tako u javnosti unaprijed osudi osumnjičenog.

"Novinari će moći objaviti da je protiv, primjerice, iks ipsilona pokrenuta istraga i činjenični supstrat kaznenog djela, ali ne i sadržaj iskaza svjedoka, okrivljenih, vještaka, DORH-a itd.", pojasio je Šeks.

Drugim amandmanom na prijedlog ZKP-a Šeks predlaže ukidanje prekluzivnog roka od dvije godine za reviziju presuda donesenih zloporabom političke moći, kako bi se nasljednicima i udrugama za ljudska prava ostavilo dovoljno vremena za pokretanje revizije presuda svih jugoslavenskih "krivičnih sudova", koji su, podsjeća Šeks, masovno donosili takve presude.