BIZARAN ATENTAT

Šefu Boljšoj baleta bačena kiselina u lice

Bionic
Reading

Sergej Filin, nekad slavni ruski baletan, a danas umjetnički upravitelj moskovskog Boljšoj teatra, zadobio je ozljede 'srednje težine' nakon što mu je ispred njegovog moskovskog stana nepoznati napadač polio lice kiselinom

Samo dva dana nakon ubojstva jednog od vrhovnika ruske mafije, Djeda Hasana, u Moskvi je počinjen još jedan napad na poznatu osobu koji, premda nije izveden klasičnim oružjem, mediji nazivaju atentatom. Šef jednog od dva najpoznatija ruska baleta dobio je kiselinu u lice u četvrtak blizu ponoći.

Kemikalija je prouzročila opekline trećeg stupnja, zbog čega je Filin hitno prebačen u 36. moskovsku bolnicu. Pozivajući se na tamošnje oftamologe, Komsomolskaja pravda piše da baletnom velikanu prijeti djelomičan gubitak vida i da će mu biti potreban oporavak od oko pola godine.

Prije napada je 43-godišnji Sergej Filin bio konstantno izlagan prijetnjama i sabotažama koje, kao ni napad, nisu sličile na klasične gangsterske metode: razrezane gume na autu, hakirana internetska pošta i profili na društvenim mrežama, anonimni prijeteći pozivi...

Glasnogovornica Boljšoj teatra Jekaterina Novikova izjavila je da je rukovodstvo te čuvene institucije konstantno izlagano pritiscima, prijetnjama i kritikama koje debelo prelaze okvire profesionalnih i intelektualnih sporova. 'Nikada nismo mislili da će bitka za uloge, a ne za naftu ili nekretnine, dovesti do takve razine kriminala', poručila je Novikova naznačivši da bi napad na Filina mogao biti povezan s njegovim profesionalnim djelovanjem.

Ministar kulture Vladimir Medinski zatražio je od državnog odvjetnika Jurija Čajke da osobno preuzme taj slučaj.