reakcija na plenkovića

Šefica Povjerenstva za sukob interesa: Svrha je imovinske kartice da ona u potpunosti bude točna

17.06.2022 u 20:46

Bionic
Reading

Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa Nataša Novaković godtovala je u Dnevniku Nove TV gje je prokomentirala nesklad u imovinskoj kartici premijera Andreja Plenkovića

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je na sjednici donijelo jednoglasnu odluku prema kojoj je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zbog neusklađenosti u imovinskoj kartici izrečena kazna u iznosu od tri tisuće kuna, koju može platiti u tri jednake rate.

O sankcioniranju premijera reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je s predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković. Novaković je kazala kako su oredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa takve da ne ostavljaju prostora, osim da se pokrene postupak i da se donese odluka ukoliko je dužnosnik ne opravda.

"Ono što znači opravdati, ne znači da kažete da ste zaboravili. Onda bi svatko mogao opravdavati bilo što. Netko bi mogao zaboraviti kuću, netko hotel, a netko auto. Svrha je imovinske kartice da ona u potpunosti bude točna. Bez obzira na to što je u imovinskoj kartici, ona mora odgovarati stvarnom stanju", pojasnila je Novaković u Dnevniku Nove TV.

Iako je premijerova supruga svoju izjavu ovjerila kod javnog bilježnika, tvrdi Novaković, to nema nikakvu težinu.

Četiri tisuće imovinskih kartica, a tek je četvero članova Povjerenstva koji to provjeravaju. "Apsolutno je nemoguće sve provjeriti. Nemamo niti takav sustav koji bi to mogao sam kontrolirati. S dtruge strane, upravo je u tijeku projekt čiji bi rezultat trebao biti da se imovinske kartice automatski ispunjavaju s podacima iz javnog registra", ustvrdila je Novaković.