POZDRAV SMUTNJE

Šef zagrebačkog HOS-a ima poruku za Plenkovića oko ploče u Jasenovcu

28.06.2017 u 13:57

Bionic
Reading

Ivan Friščić, predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (UDHOS) Grada Zagreba, koja je postavila spomen-ploču poginulim braniteljima s natpisom 'za dom spremni' u Jasenovcu, za tportal se osvrnuo na ponudu premijera Andreja Plenkovića da se pokrenu razgovori između vlasti i HOS-a o sudbini te ploče sa spornim natpisom. Friščić kaže da su HOS-ovci otvoreni za razgovore, iako im je nepojmljivo da se ploča želi ukloniti

Premijer Andrej Plenković prošlog je tjedna, u intervjuu za tjednik Nacional, prvi put javno problematizirao natpis 'za dom spremni' u grbu na ploči Udruge HOS-a Grada Zagreba. 

'To je tema za koju sam zadužio Ministarstvo uprave da napravi dubinsku analizu. Tu situaciju moramo zakonski urediti i praksu ujednačiti. Ta ploča nije poput onih koje su 2004. postavljene istaknutim pripadnicima ustaškog režima. Ovo je ploča za 11 hrvatskih branitelja koji su poginuli u dobi od 20 do 38 godina života. Jedino je grb problematičan. Treba otvoriti ozbiljne razgovore s predstavnicima HOS-a kako bi se našlo rješenje tog problema', kazao je Plenković, dodavši da su u Jasenovcu mogli staviti ploču bez grba i da problema ne bi bilo.

Friščić otkriva da je na razgovorima u Ministarstvu uprave jutros bio Miroslav Šurbek, dopredsjednik zagrebačkog HOS-a, s Ivanom Turudićem, predsjednikom podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije (HDLSKL SDŽ). Turudić je najavio presicu pred Ministarstvom za danas u 12.30 sati, a u pozivu medijima stoji: 'Krik žrtava !!!, Spriječimo krivotvorenje povijesti o Domovinskog rata, Zaustavimo puzajuću 'šarafciger' demokraciju,  Nećemo dopustiti nezakonito skidanje ploče poginulim hrvatskim braniteljima HOS-a u Jasenovcu i kriminaliziranje pozdrava 'Za dom spremni'.' 

Kako je Friščić doživio to što premijer problematizira pozdrav 'za dom spremni' u grbu HOS-ove udruge?

'Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Stojim iza toga da pozdrav 'za dom spremni' koristimo samo zato što su HOS-ovci pod tim natpisom krenuli oslobađati Hrvatsku u Domovinskom ratu 1991. Za to su ginuli i za to su bili masakrirani. Ako nekome smeta 'za dom spremni', ja mu tu ne mogu pomoći, ali što se tiče razgovora – zašto ne bismo bili za njih? Rješenje se mora naći. Uvijek kad se nešto promijeni u Lijepoj Našoj Hrvatskoj, vraćamo se na ustaše i partizane. Mi imamo svoju slobodu i osloboditeljski Domovinski rat, a nas dalje od toga ne interesira', rekao je Friščić.

  • +9
Državni vrh odao počast žrtvama logora u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Upitan znači li to da su HOS-ovci otvoreni za razgovore s premijerom, Friščić je odgovorio potvrdno: 'Otvoreni smo, naravno da smo otvoreni. Sve se uvijek raspravi kroz razgovore.'

A može li se iz toga iščitati da su HOS-ovci spremni na nekakav kompromis ako tvrde da pozdrav na njihovoj ploči nema nikakve veze s NDH?

'Mi HOS-ovci nemamo nikakve veze s NDH'

'Ne, nema to nikakve veze. Mi branitelji HOS-ovci nemamo stvarno nikakve veze s NDH. Taj pozdrav koristio se i drugdje, a jako puno branitelja koji su krenuli u rat '91. sa natpisom 'za dom spremni' poginulo je pod tim znakom. Sada, ako nekome to smeta, ja mu ne mogu pomoći. Stalno vrte priču o ustašama i partizanima, umjesto da Hrvatska krene u boljem ekonomskom smjeru. Vidite što se događa', rekao je Friščić. 

Komentirajući tezu da bi upravo HOS, pristajanjem na zahtjev HNS-a da se ukloni ploča iz Jasenovca, mogao osigurati stabilnost HDZ-ovoj vladi u iduće tri godine, Friščić ističe da je HOS protiv uklanjanja ploče. 

'Oni su Vlada, oni neka čine što misle da je najbolje. Natpis 'Za dom spremni' odobren je još u doba vlade premijera Ivice Račana, a poslije toga je Arsen Bauk bio ministar uprave i to se nije promijenilo. Nemojte krivo shvatiti, ali ovi HNS-ovci koji su sada pristupili Vladi, oni su Jude i ne mogu daleko dospjeti. To su pojedinci. Ja poštujem HNS kao stranku, ali nema teoretske šanse da poštujem ove pojedince, pa oni su izdali vlastitu stranku radi vlastitih fotelja', ustvrdio je Friščić.

Upitan može li potvrditi da neće biti nikakvih ekscesa u slučaju skidanja ploče, odgovara da 'hrvatski branitelji nikad nisu radili ekscese'. 

'Pupovac sad kokodače, a za Oluju k Vučiću'

'Ali da nećemo protestirati – hoćemo. Jer taj znak je legalno postavljen u Jasenovcu, na području županije Sisačko-moslavačke, zeleno svjetlo za njegovo postavljanje dala je općina Jasenovac, na čelu sa gradonačelnicom, hvala njoj i općinskom vijeću. Da oni nisu dopustili, mi tamo ne bismo ni postavili ploču. Sve je legalno. Ako sad općina, županija ili država odluče maknuti ploču, mi ćemo odluku ispoštovati, ali ćemo se na nju žaliti', najavio je Friščić.

No što ako neki drugi branitelji odluče suprotstaviti se policiji prilikom micanja ploče?

'Hrvatski branitelji nisu napadali niti jednu hrvatsku vladu, bez obzira na to tko je bio na vlasti. Mi imamo pravo govoriti i imamo se pravo žaliti. Ploča je legalno postavljena, udruga je legalno registrirana, a branitelji poštuju hrvatske zakone, kao što bi ih trebala poštovati i vlast. Druga je stvar ako je nekome potreban taj korak da bude na vlasti – pogotovo Pupovcu, kojemu su dobre naše hrvatske kune. On sad kokodače, a kad se u Kninu slavi Oluja, onda ide kod Vučića u Beograd', primjećuje Friščić. Dodaje da branitelji koji su bili zarobljeni u srpskim logorima imaju punu podršku HOS-a, 'Mislim da su oni mudri i pametni, da su prošli sva zla, a čisto sumnjam da bi krenuli prema hrvatskoj policiji.'   

Zašto nisu zabranili pozdrav 'za dom spremni' od '91. do '95.?

Ponavlja da će HOS-ovci poštovati svaku odluku donesenu na temelju zakona, iako im je nepojmljivo da bi se ona mogla ukloniti. 'Ne znam kome to smeta. To je uvijek tako, kad je Hrvatska u krizi, počnu govoriti o ustašama i partizanima. Hrvatska se od toga davno trebala maknuti i bilo bi sve u redu. Ali vidite, pojedinci to ne daju, a to je loše za sve nas.'

Ne slaže se s konstatacijom da upravo HOS-ovci, korištenjem pozdrava 'za dom spremni', vraćaju cijelu priču na ustaše i partizane, jer se taj pozdrav veže ponajprije uz NDH.

'Ako netko daje svoga sina, svoga supruga, za hrvatsku državu i časno stavlja na rukav 'HOS - za dom spremni'... kako to da nikome to nije smetalo od '91. do '95.? Zašto sad? Želim odgovor na to pitanje. Zašto onda nisu zabranili taj pozdrav, zašto onda nisu nešto poduzeli? Poštujem zakone. Ako je prvo nešto odobreno, a sad se želi oduzeti – to onda treba biti argumentirano', zaključuje Friščić.