'oprezni optimist'

Šef WHO-a za Europu: Ono što se dogodilo u Indiji, može se dogoditi svugdje. Ipak, vidimo svjetlo na kraju tunela

04.05.2021 u 15:28

Bionic
Reading

Voditelj ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu (WHO) Hans Kluge izjavio je u utorak u Sarajevu kako je "oprezni optimist" i vjeruje da je svijet na putu obuzdati pandemiju prouzročenu koronavirusom, ali je upozorio kako ne treba žuriti s ukidanjem mjera ograničenja

"Oprezni sam optimist, mislim da vidimo svjetlo na kraju tunela", kazao je Kluge u izjavi novinarima nakon susreta s bosanskohercegovačkim dužnosnicima, s kojima je razgovarao o borbi sa zarazom u toj zemlji.

Kluge je upozorio kako je ipak nužno zadržati oprez jer cjeloviti uspjeh još nije postignut pa se mjera ograničenja treba pridržavati još neko vrijeme kako se zaraza ne bi ponovo nekontrolirano proširila.

"Što se dogodilo u Indiji, može se dogoditi svugdje. Ako imate masovna okupljanja i naglo ukidanje mjera, uz prodiranje novih varijanti virusa, problem se lako vrati", kazao je Kluge.

Najavio je kako će WHO učiniti sve što je u moći te organizacije da bi se ubrzala proizvodnja cjepiva i njegova distribucija, što je najbolji način da se pandemija okonča.

Priznao je kako je početak cijepljenja bio neočekivano spor, no dodao je kako ovo nije bila "rutinska imunizacija", jer za razvitak sigurnih cjepiva obično treba pet do sedam godina, a povijesni je uspjeh da je unutar jedne godine razvijeno pet sigurnih cjepiva.

"WHO se snažno zalaže da se osiguraju javno-privatna partnerstva kako bi se ubrzala prozvodnja cjepiva, njihov broj i transfer tehnologije. Jedini način kako možemo izaći iz pandemije je solidarnost", kazao je Kluge.

  • +31
Cijepljenje u svijetu Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Potvrdio je kako za europski ured WHO zapadni Bakan ostaje prioritetom. Po njegovoj ocjeni, vlasti u BiH dobro su koordinirale borbu protiv covid-a te očekuje da će učinkovito doprinijeti i provedbi strateške vizije o prioritetima za zdravstvo u iduće četiri godine.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao kako je pandemija pokazala da zdravstveni sustavi diljem svijeta nisu bili dobro pripremljeni za krizu koja je izbila 2020. pa se sada valja pripremiti za slične izazove koji su vjerojatni u budućnosti.

"Svjesni smo da je ovo tek jedna u nizu pandemija koje će se javljati u budućnosti", kazao je Tegeltija dodajući kako je sada u tijeku utrka između postupka cijepljenja i pojave novih varijanti virusa.

  • +5
Prosvjed u Sarajevu zbog lošeg odgovora BiH vlasti na koronakrizu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Istaknuo je kako je za zemlje poput BiH važno imati mogućnost nabaviti i cjepiva poput kineskih, jer je to jedini način da zbog manjka cjepiva zapadnih proizvođača nadoknade izgubljeno vrijeme.