SUDAC I PJESNIK

Šef Visokog trgovačkog suda piše pjesme za Mišu, Belana...

10.04.2013 u 14:42

Bionic
Reading

Predsjednik Visokog trgovačkog suda Mario Vukelić mjesečno zarađuje 19.400 kuna, a godišnje mu na račun sjedne i džeparac od 3.500 do 5.000 kuna od Hrvatskog društva skladatelja. Vukelić je naime stihoklepac za brojne poznate glazbenike poput Miše Kovača, Nene Belana, Jasne Zlokić, Kiće Slabinca, Tonija Cetinskog...

Možda najbogatiji trgovački sudac, Mario Vukelić objavio je 2007. godine čak i svoj album 'Još samo ovaj put' s 21 pjesmom koje su otpjevali razni domaći izvođači. Među njima su Ivo Robić, Tereza Kesovija, Tajči, Ibrica Jusić, Đuka Čaić i Mišo Kovač, a kompilacija je bila rezime sučeve kantautorske karijere.

S obzirom na to da su njegove pjesme još žive u hrvatskom radijskom eteru, Vukelić od njih prosječno zaradi četiri tisuće kuna godišnje. U imovinskoj kartici iz 2011. godine upisao je prihod od ZAMP-a u iznosu od 5.270 kuna, a 2012. uplaćene su mu 3.453 kune. To je samo mali dio njegovih godišnjih honorara uz mjesečnu plaću od 19.400 tisuća kuna.

Čime je sudac Vukelić to zaslužio? Napisao je pjesmu za Nenu Belana – 'Ne pitaj za nju'. Belan je u razgovoru za tportal rekao da je to bila jednokratna suradnja početkom devedesetih godina, kada su pokušavali reanimirati Opatijski festival, no bezuspješno. 'Imali smo korektan odnos. Upoznali smo se slučajno i dao mi je neke pjesme da ih pročitam, a ja sam izabrao baš tu pjesmu. Uglazbio sam je i otpjevao s Tonijem Cetinskim. Nakon toga nikada nismo surađivali', rekao je Belan te o sucu nije imao ništa više za reći jer ga, kako kaže, ne poznaje.

Za Terezu Kesoviju napisao je najmanje dvije pjesme: 'Ljubav je moj grijeh' i 'Nisam žena bez tebe'. Ona je za Vukelića rekla kako ne zna ništa o njegovom profesionalnom radu u pravosuđu, no načelno smatra da ljudi koji pišu 'tako nježne stihove' ne mogu biti pretjerano uspješni u okrutnom svijetu politike i pravosuđa: 'Kada bi i htio, a sigurna sam da želi pomicati stvari na bolje, negativna struja u tom svijetu uvijek je jača. Kao pisac, on je temeljit i piše s nježnošću. Imam najbolje mišljenje o njemu kao o čovjeku.'

Jedan glazbenik koji je davno radio s njime nije se sjetio ni pjesme koju je izvodio, a jedva se sjetio imena Marija Vukelića.

Vukelić je za svoju kompilaciju izdvojio sljedeće pjesme:

1. VOZIM TE DO NEBA (Massimo)
2. NE PITAJ ZA NJU (Neno Belan, Tony Cetinski)
3. DO ZADNJEG DAHA (Maja Maria)
4. JOŠ JEDAN PLES (Đuka Čaić)
5. STO DANA ZA TUGU (Massimo)
6. JOŠ SAMO OVAJ PUT (Ibrica Jusić)
7. LJUBAV JE MOJ GRIJEH (Tereza Kesovija)
8. SUTRA BIT ĆE PREKASNO (Ibrica Jusić)
9. KAD ODU SVI (Jasna Zlokić)
10. NISAM ŽENA BEZ TEBE (Tereza Kesovija)
11. STARO VINO (Jasna Zlokić)
12. SANJAM
13. NIJE VRIJEME DA SE RASTAJEMO (Mišo Kovač)
14. DOBRO JUTRO ZAGREB
15. ROŽA MOJA FTRGNUTA (Đuka Čaić)
16. SINEK, SINEK (Krunoslav Kićo Slabinac)
17. KUŠLEC I ROŽA (Ivo Robić)
18. DVE REČI ZA DOMAJU (Tajči)
19. USPAVANKA ZA MATI (Jasna Zlokić)
20. CAJTI LEPI, CAJTI GRDI (Krunoslav Kićo Slabinac)
21. JOŠ STO LETA (Rajko Dujmić)