opskrba ljudi

Izrael kaže da je 276 kamiona s pomoći došlo u Pojas Gaze

19.04.2024 u 21:22

Bionic
Reading

Izrael je u petak priopćio da je pojačao svoje napore u opskrbi ljudi u Pojasu Gaze humanitarnom pomoći te da je 276 kamiona s pomoći stiglo u Gazu

U četvrtak je 276 kamiona koji su prevozili hranu i lijekove došlo do ugroženog obalnog pojasa, objavila je u petak izraelska uprava COGAT odgovorna za kontakte s Palestincima i humanitarnu pomoć.

Istog dana iz zraka su bačene i 144 palete hrane a još 700 kamiona prošlo je sigurnosne provjere i čekalo je iza kontrolne točke Kerem Shalom u Pojasu Gaze da humanitarne organizacije UN-a preuzmu distribuciju humanitarne pomoći, dodao je COGAT.

Ukupno 100 kamiona dovezlo je pomoć na sjever Pojasa Gaze, gdje humanitarne organizacije kažu da je najveća potreba. Kroz novi prijelaz na sjeveru Pojasa Gaze prošlo je samo šest kamiona. Prema informacijama iz izraelskih sigurnosnih izvora, prijelaz nije pogodan za veće transporte.

S obzirom na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze, Sjedinjene Američke Države i drugi zapadni partneri te Ujedinjeni narodi više puta su pozvali Izrael da hitno poveća isporuke pomoći za civilno stanovništvo.

Humanitarne organizacije su naglasile da je došlo do blagih poboljšanja. Međutim, premalo kamiona i dalje je stizalo u Pojas Gaze, a borbe koje su se vodile nisu dopuštale sigurnu, sveobuhvatnu distribuciju, kažu oni.