davor matijević

Šef splitskog SDP-a i dalje protiv koalicije s Puljkom, ali poručuje: 'Neću sabotirati kampanju'

21.03.2024 u 11:05

Bionic
Reading

Predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević, koji se zajedno s kompletnim ogrankom žestoko protivio sklapanju koalicije sa strankom Centar Ivice Puljka, nakon što je vrh stranke ipak odlučio suprotno oglasio se s najavom da 'kampanju neće sabotirati', ali da se s koalicijom i dalje ne slaže

'Predsjedništvo je donijelo odluku da SDP ide u koaliciju s Centrom i bračnim parom Puljak i jasno je sad da će i Glavni odbor prihvatiti koaliciju. Bio sam protiv ove odluke, glasat ću protiv nje i moj stav o njima se nije promijenio. Kako bi rekao Krleža: 'Bio sam prilično sam, ali osamljenost još uvijek nije dokaz da čovjek nema pravo.' Odluku stranke prihvaćam iako se s njom ne slažem. Prihvaćanje odluke ne znači da ću mijenjati svoj stav ili da ću promijeniti mišljenje o Puljcima. U politici nikad ne govorim nešto u što ne vjerujem ili iza čega ne stojim', objavio je Matijević.

Po neslužbenim informacijama, Puljkovoj stranci pripalo je ukupno 11 mjesta na SDP-ovim izbornim listama, a dio članova ove stranke posebno je zažuljalo da će se u Desetoj izbornoj jedinici oni naći na drugom, petom, sedmom i desetom mjestu. Po istim informacijama, na Predsjedništvu SDP-a protiv takve odluke glasovali su nositelji lista u dvama dalmatinskim jedinicama Ranko Ostojić i Sabina Glasovac.

  • +3
Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Davor Matijević tvrdi da u koaliciji koja se upravo sklapa nedostaju principi i vjerodostojnost.

'Ovi izbori su jako važni i ne pada mi na pamet bojkotirati ili sabotirati svoju stranku u nastojanju da smijenimo ovakav HDZ. Ispred nas je povijesna šansa i pozivam sve da nam se pridruže, ali ću isto tako pozvati sve da iskoriste svoje pravo i da svojim preferencijskim glasom zaokruže i podrže SDP-ove kandidate na listi za Sabor. Moje stranačke kolegice i kolege su već dokazani, kvalitetni i za njih vam garantiram da nisu foteljaši, nisu politički trgovci niti će se okretati kako vitar puše. Promijenimo Hrvatsku zajedno, a onda slijedi i prava promjena u Splitu iduće godine', objavio je šef splitskog SDP-a.

Prije dva tjedna Gradski odbor SDP-a Split unaprijed se izjasnio protiv koalicije s Puljkovim Centrom i za to je glasovalo 33 od ukupno 34 člana. Najavili su i stranački referendum na kojemu bi se svi članovi stranke izjasnili o tom pitanju, te optužili Puljka da Splitom upravlja 'jednako kao HDZ, Kerum ili SDP u svojim najgorim danima'.

No već i sama najava kandidature Zorana Milanovića za premijera evidentno je utišala otpor, pa je koalicija - baš kako je tportal jučer najavio - sklopljena bez problema.