USKOK PRIKUPLJA PODATKE

Šef poreznika vozi Porsche, a njegov sin Lamborghini

19.02.2009 u 08:56

Bionic
Reading

Šef ispostave Centar zagrebačke Porezne uprave Zdravko Markač, uhićen u primanju mita u akciji Dubai, vozio je Porsche, a njegov sin Lamborghini, dakle skupocjene automobile koje od svoje plaće nije mogao zaraditi u svom radnom vijeku, piše Jutarnji list

ZAGREB - U predstojećem sudskom postupku okrivljeni poreznik morat će pojasniti kako je došao do tih automobila i, ukoliko su njegovi, porijeklo novca kojim ih je platio. Zdravko Markač kao i suokrivljeni Ranko Vukoja te posrednik Željko Sičaja, ali i viši inspektor Ministarstva financija Slaven Bošković, koji je također uhićen i pritvoren zbog traženja mita, u ćelijama u Remetincu zasigurno ne razmišljaju samo o mogućim zatvorskim kaznama koje im prijete, već i o mogućem oduzimanju imovine.

Jutarnji neslužbeno doznaje da USKOK u suradnji s Poreznom upravom i drugima prikuplja podatke o njihovoj imovini, kao i imovini članova obitelji i svih s njima povezanih osoba. Nakon što se prikupe kompletni podaci i obave potrebne provjere, USKOK će sudu uputiti spomenuti zahtjev za blokadom imovine.

Sin Zdravka Markača živi u stanu u ulici Vladimira Preloga. Novinarima je preko portafona poručio da ne zna je li njegov otac odgovoran za primanje mita, a kako je objasnio, nije raspoložen za razgovor jer je “sam kod kuće”.

'Trenutno sam sam u stanu, a o tom slučaju ne znam ništa. Jedino što mogu reći je da nije istina da je moj otac vlasnik Lamborghinija i Porschea, kako navode neki mediji', rekao je. Ispod zgrade u kojoj živi Markač nalazi se garaža u kojoj se, prema riječima susjeda, parkiraju luksuzni i skupocjeni automobili.

Mnogočlana obitelj Željka Sičaje uvjerena je u njegovu nevinost. 'Naš Željko nema ni običan automobil. Reći ću i ovo, u svoje 43 godine nije se uspio ni oženiti, niti kupiti auto', rekao je stariji brat Ivan koji živi u Svetom Ivanu Žabnom.

U stanu Ranka Vukoje na Malešnici jučer tijekom dana nitko nije otvarao vrata, a susjedi kažu kako nisu primijetili da su Vukoje posebno rastrošni. Tako na parkiralištu ispred zgrade nisu primjećivali skupocjene automobile.

Slaven Bošković živi u stambenoj zgradi u ulici Jablanovac iznad bolnice Sveti Duh. Iz njegova stana jučer je izašao vidno uzrujani stariji muškarac koji je zaprijetio da će novinari tek osjetiti posljedice svog izvještavanja o ovom slučaju.

'Ovo neće tek tako završiti. Vidjet ćete vi zbog svega što ste pisali o ovome. Eto to je moj komentar', rekao je. Jutarnji pše da je vjerojatno je riječ o Boškovićevu ocu. Jedna od susjeda uopće ne dvoji u nevinost financijskog inspektora. 'Sigurna sam da on nije ni za što kriv', rekla je susjeda koja je htjela ostati anonimna.

Podsjetimo, Markač i Vukoja te inspektor financijske policije Sičaja, koji je imao ulogu posrednika, uhićeni su prije tjedan dana kada su preuzeli i podnijelili 35.000 eura označenih novčanica. Policija je u suradnji s USKOK-om organizirala simuliranu primopredaju mita nakon što im je vlasnik jedne tvrtke prijavio da ga poreznici ucjenjuju. Pod nadzorom policije, mito od 35.000 eura im je predano u srijedu navečer, a Markač i Vukoja uhićeni su kada su u automobilu podijelili novac. Bošković je također okrivljen da je tražio mito od jednog poduzetnika. Tereti ga se da je tražio 300.000 kuna mita, no, on nije preuzeo novac, već se optužba temelji na izjavama svjedoka.