novi momenti

Šef Odjela za sudsku medicinu KBC-a Split u šoku: Matijanićevu obdukciju je obavila neovlaštena patologinja, i to van radnog vremena! Bojim se da nije pravovaljana

08.08.2022 u 13:41

Bionic
Reading

Dok se čekaju rezultati obdukcije tijela novinara Vladimira Matijanića, o svemu je za Slobodnu Dalmaciju progovorio Antonio Alujević, specijalist patologije i sudske medicine, stalni sudski vještak sudske medicine i pročelnik Odjela za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split

'Malo je reći da sam iznenađen, bolje je reći da sam šokiran, kako je obdukcija preminulog novinara Vladimira Matijanića, obavljena u subotu, van radnog vremena, u kasnim poslijepodnevnim satima oko 18 sati, kao i da je obdukciju obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju, a kamoli za njihovo interpretiranje. Kolegica patologinja koja je obavila obdukciju nije sudska vještakinja i ona može napisati nalaz, ali ne može dati i mišljenje', rekao je za Slobodnu Dalmaciju dr. Alujević.

O obdukciji nije obavješten ni on, a ni predstojnik splitske patologije Šimun Anđelinović. 'Mene kao prvog čovjeka sudske medicine u KBC-u Split zanima po čijem je nalogu obavljena obdukcija, tko je to naredio, a još više tko se to usudio narediti van radnog vremena, u subotu poslijepodne u 18 sati? Dakle, ovdje se ne radi o liječničkoj taštini već o činjenici da po protokolu ovakvu obdukciju mora raditi specijalist sudske medicine, koji uz to mora biti i od strane Županijskog suda imenovan stalnim sudskim vještakom, a nikako ne bolnički patolog', poručuje Alujević.

  • +3
Vladimir Matijanić Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Kazao je da ga je po ovom pitanju već kontaktirao i DORH, a i da ovakva obdukcija niej pravovoljana sa sudsko.medicinskog stajališta. 'Ako obitelj preminulog Matijanića odluči tužiti Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, tada će Sud naložiti da se vještačenje obavlja u Splitu i u tom vještačenju će sudjelovati specijalist sudske medicine, internist, infektolog i specijalist hitne medicine, a nikako ne patolog', poručio je Alujević.