sporan upis i ispiti

Šef obavještajaca u BiH diplomu stekao na sumnjiv način, agencija tvrdi da je meta političke urote

15.08.2019 u 17:25

Bionic
Reading

Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osmah Mehmedagić mogao bi ostati bez diplome koju je stekao na jednom privatnom fakultetu nakon što je inspekcija utvrdila kako ju je nezakonito stekao, a iz OSA-e su na to reagirali tvrdnjom kako je riječ o dijelu političke urote čiji je cilj Mehmedagićevo uklanjanje s dužnosti, prenijeli su u četvrtak lokalni mediji

Iz inspektorata Republike Srpske potvrdili su kako su školski inspektori postupajući po zahtjevu Tužiteljstva BiH nakon provjera poništili diplomu što ju je Mehmedagić u rujnu 2007. stekao na tadašnjem Fakultetu poslovnih studija čiji je pravni sljednik Sveučilište poslovnih studija iz Banje Luke.

Inspektori su utvrdili kako je Mehmedagiću upis na banjolučki fakultet i to na treću godinu studija a nakon završene dvije godine na Pravnom fakultetu u Sarajevu odobren temeljem mišljenja profesora koji nisu imenovani za nastavnike na predmetima koji su za to bili relevantni.

"Utvrđen je i veći broj propusta u samoj dokumentaciji, kao što su nedostaci na prijavama za polaganje ispita koje nisu imale naveden datum polaganja ispita, nisu imale potpis referenta studentske službe, u dijelu prijave koji popunjava odgovorni nastavnik nisu upisani svi podaci. Inspektorima nisu predočeni ni zapisnici o polaganju ispita koje u skladu sa zakonom popunjava ispitivač i dostavlja Studentskoj službi. Također, propusti su utvrđeni i u prijavnim i semestralnim listovima, gdje nedostaju podaci o semestru/godini, o priznatim ispitima, potpis studenta, nazivi predmeta, podaci o odgovornim nastavnicima i drugo", nalazi su inspekcije koje je prenio portal Klix.

Mehmedagić je navodno polagao i neke ispite s treće godine studija prije nego što je na to imao pravo. "S obzirom na utvrđene nepravilnosti nadležna inspekcija je donijela prvostupanjsko rješenje kojim je Sveučilištu za poslovne studije Banja Luka naloženo da poništi spornu diplomu i istu oglasi ništavnom u Službenom glasniku Republike Srpske", stoji u očitovanju inspekcije.

Nakon ovoga iz OSA-e su se oglasili priopćenjem u kojemu su naveli kako je na djelu udar čiji je cilj urušiti tu agenciju.

"Diploma direktora Mehmedagića je uredno stečena i izdata. To je potvrđeno u više ranijih provjera koje je kroz svoju karijeru u obavještajnom sektoru Mehmedagić prolazio. OSA BiH i direktor Mehmedagić su već duže vrijeme pod konstantnim udarima pojedinih pravosudnih i političkih centara moći kojima ne odgovara zakonit, profesionalan i odgovoran rad Agencije u borbi protiv kriminala i drugih štetnih djelovanja po državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane", stoji u priopćenju OSA-e.

Tvrde kako je u ovom slučaju riječ o "montiranju" afera čiji je cilj spriječiti borbu protiv organiziranog kriminala.

Mehmedagić je na dužnost ravnatelja OSA-e dospio kao kadar kojega je predložila bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) a slovi za osobu vrlo blisku predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Mehmedagić je tijekom rata bio i osoba od povjerenja i tjelohranitelj Alije Izetbegovića.

U studenom ističe petogodišnji mandat ravnatelja koji mu je povjeren.

Tužiteljstvo BiH je ranije ove godine otvorilo postupak provjere diploma svih dužnosnika i zaposlenika u bitnim državnim tijelima zaduženim za pitanja sigurnosti poput ministarstva sigurnosti, OSA-e i državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Istraga je uslijedila nakon što je ministar sigurnosti Dragan Mektić izravno optužio glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić i njene suradnike za nesposobnost i korupciju.

"Provjere su još uvijek u tijeku", potvrdili su u četvrtak iz Tužiteljstva BiH uz pojašnjenje kako više informacija ne mogu objaviti u interesu istrage.