krešimir luetić

Šef liječničkog ceha odgovara na Vukušićeve i Tomasovićeve optužbe

31.10.2018 u 17:27

Bionic
Reading

Nakon što su u utorak liječnici Hrvoje Tomasović i Herman Vukušić predstavili svoje kandidature za mjesta predsjednika i prvog dopredsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK) te je tom prilikom potonji ocijenio mandat sadašnjeg v.d. predsjednika HLK-a Krešimira Luetića nelegitimnim, aktualni čelnik liječničkog ceha za tportal je prokomentirao optužbe izrečene na njegov račun

Podsjetimo, Vukušić je na konferenciji za novinare ustvrdio kako su liječnici nezadovoljni radom HLK-a i njegovim vodstvom koje je nelegitimno, a unutar Komore vladaju svađe i nelegalnosti.

Pritom je ocijenio kako je mandat sadašnjeg v. d. predsjednika HLK-a Krešimira Luetića nije legitiman, kao i da je na nelegitiman način smijenjen bivši predsjednik Komore Trpimir Goluža.

Vukušić i Tomasović sadašnjem vodstvu HLK-a zamjeraju da se ne zauzima za liječničku struku i prešutno prelazi preko blaćenja medicinske struke u javnosti i medijima, posebice u svjetlu afere 'Kiretaža', koja je pokrenuta nakon što je zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić o tome govorila u Hrvatskom saboru.

Osvrćući se na izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića koji je rekao da će se procesuirati slučajevi lažnih prijavljivanja liječnika, zbog čega je udruga Rode zatražila njegovu ostavku, referirao se doktor Herman Vukušić rekavši kako 'ne želi braniti ministra' te kako 'smatra da bi i liječnici trebali imati pravo na pravnu i institucionalnu zaštitu od eventualnih neutemeljenih, a posebno lažnih prijava'.

>>> Vrije u Liječničkoj komori: 'Bivši šef maknut je nelegitimno, blati se struka...'

Nadalje, Tomasović i Vukušić oštro su osudili činjenicu da Krešimir Luetić od srpnja ove godine, odnosno od dana kada je izabran na mjesto v.d. predsjednika HLK, trajno čini povrede zakonskih odredaba i odredaba općih akata HLK po kojima je on na tu funkciju nelegitimno izabran.

Stoga Tomasović i Vukušić zahtijevaju da se sukladno Statutu HLK i pozitivnim zakonskim propisima RH odmah raspišu izbori za novog predsjednika HLK. Također, traže i da se po raspisivanju izbora poštuju načela zakonitosti i ravnopravnosti za sve ostale kandidate, što znači da svi kandidati za predsjednika HLK moraju imati ravnopravni položaj u izbornoj utrci. To se ponajprije odnosi na dostupnost baze podataka o članovima HLK, sukladno njihovoj prethodnoj privoli i odredbama GDPR-a.

  • +24
Bolnica u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Na upit tportala zašto nisu raspisani izbori za predsjednika, obzirom da mu mandat istječe 10. studenog, Luetić je pojasnio kako ovlast donošenja odluke o raspisivanju izbora ima Vijeće HLK, a ne v.d. predsjednika Komore.

Luetić se osvrnuo i na optužbe iznesene na predstavljanju Tomasovićeve i Vukušićeve kandidature koji su njegovo vodstvo ocijenili nelegitimnim, navodeći kako u Komori 'vladaju svađe i nelegalnosti' te kako je smjena bivšeg predsjednika liječničkog ceha Trpimira Goluže također nelegitimna.

>>> Šef splitske bolnice: Nećemo tužiti Ninčević Lesandrić za klevetu

'Na izvanrednoj sjednici održanoj 14. srpnja 2018. godine, Skupština Hrvatske liječničke komore je, temeljem Statuta, sa 90% većinom glasova donijela Odluku kojom je dužnosti predsjednika razriješen doc. dr. sc. Trpimir Goluža te sam kao prvi dopredsjednik preuzeo obnašanje dužnosti predsjednika. Legalnost i legitimnost postupanja Skupštine Komore kao najvišeg tijela HLK niti jednom odlukom nadležnih institucija nije dovedena u pitanje. HLK normalno funkcionira te provodi svoje zakonom definirane javne ovlasti', kazao je Luetić u razgovoru za tportal.

Luetić je reagirao i na Tomasovićeve i Vukušićeve optužbe kako se sadašnje vodstvo ne zauzima za liječničku struku i prešutno prelazi preko blaćenja medicinske struke u javnosti i medijima, posebice u svjetlu afere 'Kiretaža'.  

'Hrvatska liječnika komora je prepoznala da je, između ostaloga, izloženost neutemeljenim javnim prozivkam te objavama u kojima se narušava privatnost, dostojanstvo, ugled i čast liječnika sustavni problem u javnom komuniciranju u našoj zemlji. Komora se već dulje vrijeme intenzivno zalaže za promjenu takve prakse te traži, prije svega, više odgovornosti za javno iznesene tvrdnje. Budući da smo svjesni da se takvi pomaci u našem društvu ne mogu dogoditi brzo, upoznali smo svoje članove da je Komora za njih osigurala pravne alate u svrhu zaštite njihovog ugleda i dobrog imena. HLK je također u svom priopćenju u tijeku navedene afere pozvala sve dionike zdravstvenog sustava na etičnost, objektivnost i profesionalizam kako ne bi došlo do daljnjeg narušavanja povjerenja u njihovom međusobnom odnosu što je neophodno za uspješno liječenje naših bolesnika', zaključuje v.d predsjednika HLK Krešimir Luetić.