TRAUME PACIJENATA

Liječnička komora: U bolnicama nedostaje 63 anesteziologa

15.10.2018 u 15:35

Bionic
Reading

Hrvatska liječnička komora (HLK) izrazila žaljenje zbog i najmanjeg traumatičnog iskustva koje pacijenti proživljavaju tijekom procesa liječenja, a posebno povodom nedavnih medijskih napisa o iskustvima pacijentica vezanih uz reproduktivno zdravlje

Uz to podsjećaju da je samo u zadnjih pet godina Hrvatsku napustilo 620 liječnika, od čega ponajviše anesteziologa. U priopćenju za medije naglašavaju da je obavljenim stručnim nadzorima Komora utvrdila značajan manjak anesteziologa u brojnim bolnicama te općenito prenapregnutost liječnika uz veliki broj prekovremenih sati zbog manjka izvršitelja.

'Samo u zadnje tri godine proveden je stručni nadzor anesteziologije u 11 bolnica te je utvrđen nedostatak čak 63 anesteziologa, tj. toliko ih nedostaje da bi se ispunile odredbe Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti', navodi se u priopćenju i dodaje da kada nisu zadovoljeni minimalni teško je govoriti o prosječnim, a kamoli o idealnim te da je sa svim upoznato resorno ministarstvo.