novi kandidati za vodstvo

Vrije u Liječničkoj komori: 'Bivši šef maknut je nelegitimno, blati se struka...'

30.10.2018 u 15:07

Bionic
Reading

Liječnici Hrvoje Tomasović i Herman Vukušić predstavili su u utorak svoje kandidature za mjesta predsjednika i prvog dopredsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK), istaknuvši da se zalažu za potpuno nov rad HLK-a, koji bi trebao postati cehovskom udrugom sa ciljem zaštite radnih, statusnih i ostalih prava liječnika u Hrvatskoj

Vukušić je na konferenciji za novinare ustvrdio kako su liječnici nezadovoljni radom HLK-a i njegovim vodstvom koje je nelegitimno, a unutar Komore vladaju svađe i nelegalnosti.

Ocijenio je da mandat sadašnjeg v. d. predsjednika HLK-a Krešimira Luetića nije legitiman, kao i da je na nelegitiman način smijenjen bivši predsjednik Komore Trpimir Goluža.

Tko je Hrvoje Tomasović

'Da sam postao šef HSP-a, ne bi bilo ni Mosta ni Živog zida', rekao je svojedobno Tomasović. Oštar na jeziku, beskompromisnih stavova možda će imati priliku doći na mjesto šefa Hrvatske liječničke komore, kad već nije na mjesto šefa HSP-a. Ovaj abdominalni kirurg, rođen u Zagrebu, dugi niz godina bio je stanovnik grada pod Marjanom, gdje je radio u KBC-u Split, a prošle se godine preselio u svoj rodni grad. Radi u Klinici za tumore KBC-a Sestre Milosrdnice, a u istoj je bolnici radio od 1995. do 1999.

Živopisni Tomasović, koji je aktivni korisnik Facebooka koji ga svako malo blokira, zbog za tu mrežu nepoćudnih stavova, 2017. proglašen je najboljim abdominalnim kirurgom, a na portalu Naj doktor ima visoku ocjenu 4,78 od mogućih pet.

Tomasović je novinske stupce punio kao predsjednik splitskog HSP-a, kao životni partner splitske ljepotice Ane Sasso, a 2015. u medije je iscurila navodna prepiska njega i kolegice o uzimanju mita od pacijenata. Tomasovićev obraz oprala je Inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdivši da su optužbe neutemeljene. (V. P. P.)

Sadašnjem vodstvu HLK-a zamjera da se ne zauzima za liječničku struku i prešutno prelazi preko blaćenja medicinske struke u javnosti i medijima, posebice u svjetlu afere 'Kiretaža', koja je pokrenuta nakon što je zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić o tome govorila u Hrvatskom saboru.

Naglasio je kako nije odvjetnik ministra zdravstva Milana Kujundžića, već da je riječ o obrani struke, a u HLK-u će se boriti za statusna prava i dostojanstvo struke.

Zašto nisu raspisani izbori za novog predsjednika

Tomasović je također ocijenio da unutar HLK-sa vlada sukob, te je pitao zašto v. d. predsjednik Luetić do sada nije raspisao izbore za novog predsjednika, iako mu mandat sitječe 10. studenoga i ne postoji opcija produžetka.

Vukušić, psihijatar specijaliziran za PTSP

Herman Vukušić najpoznatiji je hrvatski stručnjak za PTSP. Ovaj psihijatar cijeli je radni vijek proveo na Klinici za psihološku medicinu KBC-a Zagreb. Isto je godište (1966.) kao i Tomasović. Vukušić je bio savjetnik u Ministarstvu branitelja u mandatu ministrice Jadranke Kosor te ministra Mije Crnoje.

Za  mandata Ive Josipovića vratio je predsjedniku RH povelju kojom je odlikovan kao sudionik akcije Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu budući da je Josipović istu Povelju dodjelo i udruzi Documenta Vesne Teršelić.

'Kako sam aktivni sudionik Domovinskog rata i jedan od ljudi koji su se dugi niz godina bavili problemima hrvatskih branitelja u Hrvatskoj, što kroz Vladine, što kroz nevladine institucije, mislim da sam po pitanju poslijeratne povijesti ove populacije dobro informiran. Stoga smatram da je sa Vaše strane u najmanju ruku licemjerno par sati prije dolaska među branitelje 'savješću hrvatske' nazivati udrugu koja se svih tih deset godina pod plaštom objektivnosti bavila poglavito ratnim zločinima i povredama ljudskih prava koje su počinile hrvatske snage, a po oslobađanju hrvatskih generala iz Haaga najveći dio njihova 'istraživačkog' rada pokazao se netočnim', napisao je u obrazloženju.

Pacijenti su ga ocijenili ocjenom 3,8. 

Istaknuo je da HLK mora biti cehovska udruga liječnika koja će se baviti njihovim pravima i interesima, a ne perifernim stvarima. Posebice će se zalagati za utvrđivanje minimalne cijene rada liječnika po završenom školovanju i položenom specijalističkom ispitu, te za Strukovni kolektivni ugovor.

Ključno je pitanje cijene rada liječnika, tvrdi Tomasović, jer hrvatski liječnici odlaze iz zemlje zbog nereguliranih materijalnih prava i cijene rada od oko 9 eura po satu, što je premalo.

Tomasović i Vukušić najavili su da će se zalagati i da HLK služi svim liječnicima - bolničkim, iz primarne zaštite, privatne prakse ili liječnicima menadžerima.

Zauzimaju se za decentralizaciju HLK-a, oslobađanje umirovljenika od plaćanja članarina, te da Komora bude partner javnim institucijama i spona između liječnika u Hrvatskoj i inozemstvu.

  • +24
Bolnica u Splitu u središtu je afere kiretaža Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric