ivica lukšić

Šef KB Dubrave otkrio kakvo je stanje u toj bolnici: Na respiratorima je 80 bolesnika, još ih imamo pet slobodnih

04.12.2020 u 20:02

Bionic
Reading

'Pritisak je permanentan. U ovom trenutku imamo 460 bolesnika, a brojke se mijenjaju iz sata u sat. Dio bolesnika se otpusti, dio premjesti u Arenu, ali dio i premine… Nisu svi kreveti popunjeni, ali smo ograničeni osobljem', otkrio je u emisiji Briefing prof. dr. sc. Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava u kojoj se liječe isključivo oboljeli od covida-19

'Imamo 85 kreveta na jedinicama intenzivnog liječenja, a trenutno je na respiratorima 80 bolesnika što znači da je 5 slobodnih respiratora', kaže za Jutarnji list.

'U pripremi smo otvoriti novu jedinicu intenzivnog liječenja, ali to je jako složen proces i nije dovoljno samo nabaviti krevete i respiratore nego treba naći i adekvatno osoblje. Već neko vrijeme kod nas radi osoblje iz svih zagrebačkih bolnica. To je značajna pomoć koja nam je pristigla i u ovom trenutku imamo dovoljno liječnika. Vlada jedinstvo i svi zajedno funkcioniramo kao jedna velika zagrebačka bolnica', ističe Lukšić dodajući kako se kod mnogih djelatnika KB Dubrave već osjeća fizički i psihički umor jer mjesecima ulažu ogromne napore kako bi spasili živote pacijentima. Poduzete su, tvrdi, sve mjere da se što manje medicinskog osoblja zarazi, i taj je broj zaista minimalan.

  • +8
Ivica Lukšić Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Otkriva kako se u Dubravi u jednom satu bolesnicima isporuči 216.000 litara kisika, mnogi medicinski uređaji su stigli iz drugih bolnica.

Svakodnevno je, kaže, u kontaktu s Ministarstvom zdravstva i u svakom trenutku imaju dovoljno respiratora u rezervi. Tvrdi da se u njegovoj bolnici do sada nije dogodilo da se pacijentu uskrati respirator jer je nekom drugom potrebniji.

'Ako u nekoj bolnici u Hrvatskoj ponestane respiratora, stižu iz drugih dijelova Hrvatske. Cijeli je sustav izuzetno mobiliziran. To nije lako. Izazovno je su svakom pogledu, najviše u ljudskom - u medicinskom osoblju koje treba biti zdravo i educirano', kaže Lukšić i naglašava kako medicinari koji se iz bilo kojeg razloga boje za vlastito zdravlje imaju pravo odbiti raditi s covid-19 pacijentima. No, takvih je, tvrdi, jako malo. Također im je na raspolaganju psihološka pomoć.