REBALANS PRORAČUNA

Sedam ministarstava zakinuto, Vlada i znanost troše više

21.03.2013 u 17:49

Bionic
Reading

Vlada je danas otvorila sjednicu s rebalansom proračuna koji je prezentirao zamjenik ministra financija Boris Lalovac. Vladajući odustaju od rasta BDP-a od 1,8 posto i spuštaju svoja očekivanja na 0,7 posto rasta za 2013. godinu. Kažu da to nije odustajanje od rasta, nego promjena njegove dinamike

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je da je glavni razlog izmjena i dopuna proračuna za 2013. godinu korekcija gospodarskog rasta: 'Prijašnju projekciju rasta od 1,8 posto korigiramo u najviše 0,7 posto. Zbog negativnih kretanja, koja su još uvijek prisutna u gospodarstvu, smanjujemo i obujam javnih investicija.' Lalovac ističe da bi ostvarenje novog plana ipak bio napredak jer je prošle godine BDP bio u padu dva posto, a BDP od 0,7 posto na kraju 2013. bio bi značajan rast gospodarske aktivnosti.

Dodatni razlog (osim negativnih kretanja i smanjenja prvotnog plana investicija) za korigiranje projekcije rasta BDP-a jest i usporavanje gospodarske aktivnosti u EU, posebno među hrvatskim trgovinskim partnerima - navode u Ministarstvu financija.

Projicirani prihodi smanjeni su, dakle, za 1,5 milijardi kuna. Vlada očekuje povećanje prihoda samo od dobiti HNB-a u iznosu od 380 milijuna kuna, od dobiti INA-e u iznosu od 250 milijuna te prihode od prodaje HANDA-e u JANAF-u u iznosu od 627 milijuna kuna. Ukupni prihodi trebali su biti 113,4 milijarde kuna, što je 254 milijuna kuna manje od originalnog plana.

Što se rashoda, odnosno državne potrošnje tiče, novom izmjenom oni iznose 123,6 milijardi kuna, što je 874 milijuna kuna manje od prvotnog plana.

Novim planom će iz proračuna manje dobiti ministarstva: gospodarstva - 270 milijuna kuna, obrane - 153 milijuna kuna, poljoprivrede - 130 milijuna kuna, zdravlja - 120 milijuna kuna, prometa - 107 milijuna, regionalnog razvoja - 104 milijuna, poduzetništva - 35 milijuna.

Jedino će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dobiti više, i to 40 milijuna za razvoj znanosti. Više će dobiti i proračun Ureda Vlade i to 5,2 milijuna kuna za organizaciju ulaska Hrvatske u Europsku uniju. To je okvirna procjena troškova, a iz Vlade poručuju da će nastojati uštedjeti.

Predviđeni manjak u proračunu iznosi 10,2 milijarde kuna, odnosno tri posto BDP-a. Svoje investicijske aktivnosti smanjit će Hrvatske vode i Hrvatske ceste, a sukladno tome smanjit će i manjak u svojim proračunima od 1,1 milijardu kuna. Ukupni manjak izvanproračunskih korisnika iznosit će 1,3 milijarde kuna ili 0,4 BDP-a.

Manjak proračuna konsolidirane opće države iznosit će 11,5 milijardi kuna, odnosno 3,4 posto BDP-a, što je za 0,5 posto manje od prvog plana.

O proračunskim izmjenama i drugim temama govorit će premijer Zoran Milanović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.