TRAŽE DODATNE MJERE

SDSS podupire Vladin prijedlog rebalansa

24.07.2009 u 16:17

Bionic
Reading

SDSS će glasovati za prijedlog mjera za izlazak iz krize koje će Vlada s popodnevne sjednice uputiti Hrvatskom saboru, ali će svoju buduću potporu tim rješenjima uvjetovati prihvaćanjem brojnih dodatnih antirecesijskih mjera, bez kojih, izjavio je potpredsjednik stranke Milorad Pupovac, novi rebalans proračuna neće imati veći značaj

Uoči sjednice Vlade, koja bi u parlament trebala uputiti prijedlog novoga rebalansa koji bi obuhvatio i tzv. krizni zakon te povećanje PDV-a na 23 posto, Pupovac je Hini izjavio da će SDSS-ov potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac dići ruku za te prijedloge, ali i istaknuti više SDSS-ovih zahtjeva koji bi trebali pratiti te mjere.

SDSS tako traži snažniju kontrolu postupaka javne nabave, uvođenje poreza na luksuz i ekstra profit te na kapitalnu dobit, odnosno dividendu, što Pupovac smatra nužnim zbog najavljenog kriznog poreza kojim bi se oporezovale sve plaće i mirovine veće od 3000 kuna. 'Smatramo da, ukoliko se ostaje kod ovog oporezivanja mirovina i plaća, bi bilo nužno uvesti i porez na dividendu, radi socijalne ravnoteže i ravnomjernog nošenja s teretom krize', kazao je.

Potrebnim drži i uvođenje 'vouchera' kojim bi se državu obvezalo da 'u boljim vremenima' vrati novac koji sada uzima zaposlenima i umirovljenicima, kao i reformu mirovinskog sustava kojom bi se stimuliralo umirovljenike da se vrate u svijet rada te produljio zakonski rok za odlazak u mirovinu. SDSS zahtijeva i usvajanje plana gospodarskog oporezivanja i plana povratka te privlačenja investicija.

'To su važne i neophodne mjere bez kojih ovo što se sada poduzima ne može dati značaj. Potpredsjednik Vlade Uzelac glasovat će za Vladine prijedloge, ali uz isticanje naših zahtjeva o prihvaćanju kojih ovisi kakva će biti naša potpora', ustvrdio je Pupovac.

'Mislimo da ovaj rebalans, kao vatrogasna mjera, može imati smisla samo ako nakon njega slijede snažne antirecesijske mjere i strukturalne reforme', zaključio je.