MATIJA BABIĆ O STEČAJU

'SDP želi uništiti Index zbog 'afere pomoćnik'

31.01.2014 u 14:16

Bionic
Reading

Nad tvrtkom Index portal, vezanom uz internetski portal index.hr autora Matije Babića, uskoro bi mogao biti otvoren stečajni postupak.

Nad tvrtkom Index portal, vezanom uz internetski portal Index.hr autora Matije Babića, uskoro bi mogao biti otvoren stečajni postupak.

Kako je Hini potvrđeno iz Porezne uprave Ministarstva financija, Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu uputili su zahtjev za prijedlogom za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Index portal d.o.o. Porezni dug te tvrtke iznosi više od milijun (1.055.542) kuna.

Županijsko državno odvjetništvo taj je zahtjev jučer proslijedilo Trgovačkom sudu u Zagrebu koji vodi stečajne postupke.

Sjedište tvrtke Index portal d.o.o., kojoj je već neko vrijeme blokiran račun, na istoj je adresi kao i redakcija jednog od najčitanijih internetskih portala, a u njoj radi 11 zaposlenika.

Kako piše Jutarnji list koji je u zadnje vrijeme u sukobu s Indexom, to je već treći ozbiljan udarac na portal u samo mjesec dana, koji bi mogao dovesti i do gašenja portala. Prvo je tvrtka Prva stranica, nekadašnjeg nakladnika Indexa, nakon tisuću dana blokiranih računa završila u stečaju.

Potom je Severina Vučković u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo ovršila žig (brend) Index kako bi naplatila svoju odštetu od 200-tinjak tisuća kuna koje joj nakladnik portala usprkos sudskim presudama nikada nije isplatio.

To bi ujedno moglo značiti i to da će autori portala izgubiti, jednom kada žig bude ponuđen na javnoj dražbi, i pravo na korištenje svog imena na domeni. Sada još jednoj tvrtki Index portala, čije se poslovanje veže uz sam Index.hr, prijeti likvidacija.

Jedina preostala tvrtka koja se veže uz portal je Index promocija. Riječ je o nakladniku portala, a registrirana je za promociju i prodaju. Ta tvrtka nije pod blokadama, ali bi se kao pravni sljednik također mogla naći na udaru Porezne uprave. Prema zadnjim dostupnim podacima, tvrtka ima šest zaposlenih, a 2012. godinu završila je u minusu od oko 80 tisuća kuna.

Matija Babić s portala Index.hr, upitan za komentar takvog razvoja događaja, ponovio je optužbe na račun SDP-a već ranije objavljene na Indexu i izrazio uvjerenje kako je riječ o pokušaju da se 'uništi jedini neovisni medij u Hrvatskoj', zbog pisanja o aferi 'pomoćnik' koja se povezuje s a SDP-om.

'Dokazujemo i da su stečajne nagodbe najveća pljačka od osnutka Hrvatske', rekao je, ustvrdivši kako se Index pokušava zaustaviti na sve načine: od toga da ih se neprestanim inspekcijama nastoji onemogućiti u radu, do toga da se šire nevjerojatne laži o Indexu.

'Od izmišljenih tajnih uplata, do vina od 7.000 kuna koja pijem, iako sam takva vina vidio samo na slikama', kazao je Babić. Najavio je kako će se idući tjedan obratiti stranim veleposlanstvima i nekim inozemnim institucijama.


Duka: Neprocjenjiva je šteta ako Index ode u stečaj

"Bila bi neprocjenjiva šteta da Index.hr ode u stečaj. Index.hr godinama objavljuje za društvo i za javni interes iznimno važne istraživačke priče, pa i one koje nije objavljivao nitko drugi, iz ovih ili onih razloga", rekao je Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka Hini komentirajući najave mogućeg stečaja nad tvrtkom Index portal, vezanom uz internetski portal index.hr autora Matije Babića.Duka ističe da svatko treba plaćati porezni dug, ali dodaje kako ima i mnogih drugih koji duguju puno više od milijun kuna pa Ministarstvo financija ne zahtijeva vrlo hitni stečaj. "Kako to? Možda i Index.hr može u predstečajnu nagodbu?", pita Duka.

Styrija: Indexu treba omogućiti predstečajnu nagodbu

'Gubitak bilo kojeg značajnijeg medija i svako "sužavanje" medijske scene, neovisno o platformi i vrsti medija, za nas predstavlja veliki gubitak za industriju, a još više za društvo u kojem živimo. Pluralizam medija za nas je presudno jamstvo demokratske zrelosti Hrvatske i adekvatne distribucije svakog oblika moći u našem društvu, osobito moći koja proizlazi iz politike i drugih oblika interesnog djelovanja', priopćili su iz Styrije. Zagovaraju praksu da se svakoj medijskoj kući s poslovnim poteškoćama omogući postupak predstečajne nagodbe, 'upravo zato da bi se omogućio jednaki tretman za sve sudionike industrije, ali prije svega odgovarajući okvir za iznalaženje rješenja koje omogućuje nesmetan nastavak rada i poslovanja'.

Jutarnji: Ovo je privatni obračun Babića i skretanje pozornosti sa stečaja

'EPH, njegova izdanja, njegovi čitatelji, novinari, fotografi, grafičari, programeri, lektori i urednici naviknuli su na svakodnevne neistine i ulični rječnik g. Matije Babića. Nismo navikli da privatne obračune i medijsku trgovinu g. Babića prenose portali kojima je stalo do novinarske reputacije i koji nemaju veze s poslovnim interesima g. Babića - u ovom slučaju, ne baš spretnog pokušaja skretanja pozornosti sa zahtjeva za otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom Index portal d.o.o. zbog poreznog duga', priopćili su iz Jutarnjeg lista.