ZAUSTAVLJENA MEDICINSKA OPLODNJA

SDP: U Hrvatskoj je nemoguće liječiti neplodnost

24.08.2009 u 12:42

Bionic
Reading

Novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji zaustavio je sve postupke medicinske oplodnje u svim klinikama, te je u ovom trenutku Hrvatska jedina zemlja gdje nije moguće liječiti neplodnost, istaknuli su Milanka Opačić i Igor Dragovan na današnjoj konferenciji za novinare SDP-a

Pozvali su predsjednicu Vlade Jadranku Kosor da nešto konkretno učini i promijeni štetni zakon.

Popredsjednica Kluba zastupnika SDP-a Milanka Opačić rekla je kako je ministar zdravstva dobro znao kakav zakon donosi jer ga je na mogućnost potpunog zaustavljanja postupaka medicinske oplodnje upozoravala struka. Po njezinim riječima, zakon je dokaz licemjernoga i štetnog ponašanja ministra Darka Milinovića i premijerke Kosor, koja je većinu svojega političkog djelovanja temeljila upravo na borbi za veći broj djece u Hrvatskoj.

Istaknula je da je u Hrvatskoj neplodno oko 18 posto parova, što znači da se svaki šesti par u reproduktivnoj dobi ili njih više od 50 tisuća bori s problemom i dijagnozom neplodnosti. Hrvatska je i dosad, umjesto 7000, radila oko 2000 potrebnih postupaka na godinu, što je bilo premalo.

Igor Dragovan upozorio je na mnoge neistinite Milinovićeve izjave ističući kako je prilikom donošenja zakona vrlo dobro znao da je metoda zamrzavanja jajnih stanica neuspješna te da veći uspjeh parovima jamči metoda zamrzavanja zametaka, na što su ga upozoravali i ugledni stručnjaci.

Ministar se, dodao je Dragovan, pozivao i na uspjehe u oplodnji zamrznutom jajnom stanicom Nacionalnog instituta za reprodukcijsku medicinu u Torontu iako je ravnatelj te ustanove poslije izjavio da ga nitko nije kontaktirao te da ministar ne govori istinu.

Dragovan je istaknuo da bi Milinović, umjesto da zakon pokušava mijenjati pravilnicima, trebao doći pred hrvatsku javnosti i reći 'pogriješio sam' te mijenjati zakon u Hrvatskom saboru.

Na takvu bi njegovu odluku trebala utjecati i mišljenja stručnih i nevladinih udruga koje nisu bile konzultirane prilikom donošenja zakona iako je ministar izjavljivao suprotno.

Potpredsjednica SDP-ova Kluba zastupnika i glavni tajnik stranke najavili su da će SDP na jesen u saborsku proceduru ponovno uputiti prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, o kojemu je Sabor već raspravljao lani i iza kojega stoji struka.

Opačić je rekla da je zakon dodatno dorađen na temelju preporuka struke te je izrazila nadu da će ovaj put za njega glasovati i oni zastupnici koji su prošli put bili protiv.

Svrha je zakona povećati broj živorođene djece, smanjiti liste čekanja, omogućiti oplodnju svima kojima je potrebna i podići znanstveno-stručnu razinu medicinskih centara za medicinski potpomognutu oplodnju.