HOĆEMO LI DRUŠTVO ZNANJA

SDP traži ukidanje studentskih školarina

04.05.2009 u 13:49

Bionic
Reading

SDP je danas pozvao Vladu da najozbiljnije shvati studentske zahtjeve za besplatnim obrazovanjem i u izgradnju društva znanja krene tako što će svima omogućiti studiranje bez ikakvih dodatnih financijskih davanja, a od Vlade traži i da Saboru što prije uputi novi zakon o sveučilištima koji će ukinuti školarine, te rebalans proračuna kojim će fakultetima nadoknaditi manjak zbog ukidanja školarina

SDP-ovi saborski zastupnici Gvozden Flego i Danijel Mondekar su na konferenciji za novinare iznijeli stav SDP-a po kojemu uspješni studenti - kojima smatraju one koji ne "padaju" godinu - studiraju na trošak države, s time da bi se razradio sustav stipendija i studentskih kredita uz državne beneficije za kamate, kao i posebne stimulacije i nagrade za izvrsne studente.

Vladu i Ministarstvo obrazovanja Flego je prozvao da pitanju školarina ne pristupaju sustavno, već ga u javnosti tretiraju kao pitanje volje svakog pojedinog fakulteta, a senate sveučilišta "iskorištavaju kao smokvin list za svoje propuste".

"Da je uistinu želio promijeniti situaciju, ministar Primorac već je mogao objaviti novi nacrt zakona o sveučilištima s člankom o neplaćanju školarina i obvezom države da će odgovarajuće povećati sredstva za visoko obrazovanje te ga uputiti u zakonodavnu proceduru", kazao je Flego.

Napomenuo je da je zadnjim rebalansom Ministarstvo ostalo bez 900 milijuna kuna, što je, naglasio je, višestruko više od iznosa školarina.

Mondekar je istaknuo da je Hrvatska, s prosječnom školarinom od 7300 kuna, ima jednu od najviših školarina u Europi (u EU višu ima samo Velika Britanija), a da prednjači i po drugim "najlošijim rekordima" - u odnosu na članice EU ima najbrže rastuće školarine i broj studenata koji plaćaju studij, najveći postotak ispadanja studenata iz sustava (samo ih trećina završi studij), jedan od najdugotrajnijih studija (traje gotovo sedam godina), a među 2000 najboljih u Europi nema ni jednog hrvatskog sveučilišta

Iznio je i podatke po kojima je početkom 2004. manje od 25 posto studenata plaćalo školarinu, a 75 posto ih je studiralo besplatno, dok danas više od polovice studenata plaća svoj studij.

Mondekar je resorno ministarstvo prozvao da Bolonjski proces, koji, kaže, nije zaživio kako se očekivalo, koristi kao izgovor za školarine, da novcem od školarina nadoknađuje manjak u proračunu, a sveučilišta materijalne troškove svog poslovanja.