crobarometar

SDP tone, za vratom im puše Možemo, Grbin nepopularniji od Jandrokovića

25.07.2023 u 20:06

Bionic
Reading

Tradicionalno mjesečno istraživanje Crobarometar u srpnju su uz stalno prisutnu inflaciju, obilježili štrajk u pravosuđu, afera plin, kao i turistička sezona.

Prema rezultatima istraživanja koje je objavio Dnevnik Nove TV predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković mirne duše može na ljetovanje u vilu Kostabela - HDZ trenutna događanja u zemlji, kao i spomenuta afera nisu ni okrznula, čak su i blago rasli te imaju visokih i stabilnih gotovo 30%.

Biračka baza im je očito odana. U SDP-u se pak mogu hvatati za glavu, teško da im pomažu skupi savjeti konzultanta Alexa Brauna. I dalje padaju, i samo za dlaku su zadržali titulu druge stranke pred platformom Možemo, koja pak raste - SDP je na 10,7% podrške, Možemo na 10,6%.

U blagom je padu i politički iznimno aktivan Most, kojeg podržava 8% ispitanica i ispitanika, dok Domovinski pokret stagnira na oko 7,1%. Zanimljivo, pada i broj neodlučnih koji bi izašli na izbore, no s 15,4% podrške i dalje su druga politička opcija u državi.

U društvu raste pesimizam - čak 74% ispitanih vjeruje da država ide u pogrešnom smjeru, 19% misli suprotno, 7% nema stav. To je ozbiljan pad u odnosu na prošli mjesec, i javlja se u mjesecu kada smo obično zadovoljni jer je ljeto, jer se sezona zahuktava, jer kreću godišnji odmori.

 U istom omjeru pada i podrška radu Vlade, ne odobrava ga 66% ispitanih, odobrava 27%, a ostalih 7% nema stav.  Zoran Milanović je zadržao prvu poziciju po pozitivnom dojmu, a slijede ga Božo Petrov, Tomislav Tomašević, Ivan Penava te Andrej Plenković.

Premijer Plenković se doduše pojavljuje i na top listi političara po negativnom dojmu. Na drugoj ljestvici, onoj negativnog trenda, na prvom mjestu je Milorad Pupovac, slijedi Andrej Plenković, a na trećem mjestu - a ovo zbilja govori mnogo i o rezultatu SDP-a - je Peđa Grbin, koji je nepopularniji čak i od Gordana Jandrokovića, odnosno Hrvoja Zekanovića. Konačno, ovaj mjesec niti jedan političar nema pozitivan neto omjer dojma, pitanje je samo koliko je tko "u minusu" - po tom pitanju najbolje stoji Božo Petrov, slijede Ivan Penava i Tomislav Tomašević, a zanimljivo je da isti neto omjer pozitivnog i negativnog dojma dijele Zoran Milanović i Karolina Vidović Krišto.