REJTING STRANAKA

Novi Crobarometar: HDZ i dalje prvi, ali jedan pokazatelj mogao bi ih zabrinuti

26.06.2023 u 20:47

Bionic
Reading

Prema rezultatima novog Crobarometra, HDZ je i dalje vodeća stranka te ima podršku 28,6 posto sigurnih i vjerojatnih birača. Iako je udio građana niži nego prethodnog mjeseca, razlika nije statistički značajna. SDP i dalje drži drugu poziciju, a slijede Možemo!, Most te DP. Vodeće stranke bilježe nešto niži rejting dok Most, Možemo i DP ovaj mjesec bilježe nešto viši. Niti ove razlike nisu statistički značajne

I dalje su u fokusu građana inflacija, aktualni pregovori oko rasta plaća u javnom sektoru te štrajk pojedinih skupina. S ulaskom u lipanj još su naglašenije teme vezane uz turizam, a kako je ovo mjesec Povorke ponosa tako su i prava seksualnih manjina zastupljenija u medijskom prostoru.

Prema rezultatima istraživanja, koje donosi Dnevnik Nove TV, izlaznost birača da se danas održavaju izbori bila bi relativno visoka - čak 71 posto građana bi sigurno ili vrlo vjerojatno izašlo na izbore, dok jedna četvrtina ispitanica i ispitanika sigurno ili vjerojatno ne bi izašlo na birališta. Četiri posto ih ne zna bi li, ili ne bi izašli na izbore.

I ovaj mjesec prema rezultatima istraživanja HDZ drži vodeću poziciju, no neke male promjene su vidljive. HDZ bi na izborima, naime, podržalo 28,6 posto ispitanih, što je dobar rezultat u odnosu na druge stranke, ali ujedno i najgori rezultat HDZ-a još od listopada prošle godine. Ovo je istovremeno prvi put u posljednja četiri mjeseca da je podrška HDZ-u pala ispod 30 posto.

  • +22
Dolazak članova HDZ-a na sjednicu šireg Predsjedništva Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

U silaznoj putanji drugi mjesec zaredom je i SDP. Podržava ih 11,7oposto ispitanih te im za vrat puše stranka koja večeras odlučuje hoće li sa SDP-om u predizbornu koaliciju, a to je platforma Možemo - njihov rejting raste treći mjesec zaredom i podržava ih 10 posto ispitanih. Rastu i Most i Domovinski pokret, jedni su na 8,9 posto a drugi na 7,2 posto podrške.

Sve više neodlučnih birača

Stranke ispod praga su IDS s 2,1 posti potpore građana, HSU s 1,8 posto, HNS s 1,3 posto, Odlučnost i pravednost s 1,1 posto, kao i Umirovljenici zajedno – politička platforma. Fokus i Centar su na jedan posto podrške birača.

  • +25
Sunčanu subotu mnogi su iskoristili za šetnju Zadrom Izvor: Cropix / Autor: Zvonko Pavic

Kada je riječ o neodlučnima, koji kažu da će izaći na izbore – njih je 18,3 posto. Ovaj broj raste drugi mjesec za redom.

Tko je najpopularniji političar, a tko najmanje popularan?

Na prvom je mjestu Zoran Milanović, kojeg pozitivno doživljava 44 posto ispitanih. Iako je Milanović na prvom mjestu, njegovi prethodnici, kao i prethodnica, u pravilu su ostvarivali bolje rezultate. Na drugom je mjestu Božo Petrov, kojeg 42 posto ispitanih doživljava kao pozitivca. Na trećem je mjestu Ivan Penava kojemu podršku daje 39 posto ispitanih; 38 posto ispitanih podršku daje Tomislavu Tomaševiću, a 34 posto Andreju Plenković.

Na ljestvici negativnog dojma predvodi Milorad Pupovac, kojeg negativno doživljava 74 posto ispitanih. Slijedi Andrej Plenković s 58 posto, Gordan Jandroković s 55 posto, Hrvoje Zekanović s 54 posto, a na petom mjestu je Peđa Grbin koji negativan doživljaj izaziva kod 51 posto ispitanih.