alarmantno stanje

SDP šokiran nastupom ministrice poljoprivrede u 'Plodovima zemlje'. Evo što ih je prenerazilo

20.01.2022 u 10:18

Bionic
Reading

Iz SDP-a su u četvrtak poručili ministrici poljoprivrede Mariji Vučković da s riječi "vrlo brzo ćemo" i "uskoro će biti gotovo" prijeđe na djela, upozorivši na alarmantno stanje u ruralnim područjima sa sve više napuštenih poljoprivrednih gospodarstava

SDP-ov Savjet za poljoprivredu i hranu priopćio je da su "blago rečeno šokirani" nastupom ministrice Vučković u posljednjoj HRT-ovoj emisiji "Plodovi zemlje".

Njezini odgovori na pitanja novinara i poljoprivrednika, tvrde, bili su općeniti, zaobilazni i u većini nejasni, a komentar na prilog iz Banije o teškom životu obitelji koja se bavi stočarstvom bio je da će se aktivnosti na obnovi tijekom 2022. ipak ubrzati.

"Ova obitelj, bez kuće i skladišnih kapaciteta za smještaj hrane za svoju stoku, na sreću, neće odustati od proizvodnje, ali je pitanje koliko je drugih obitelji prodalo svoju stoku i zauvijek napustilo ovaj kraj", pitaju u SDP-u.

Planovi za revitalizaciju Banovine i poljoprivredu doneseni tek na kraju 2021.

Napominju da je ministrica spomenula Revitalizacijski plan za Banovinu i Akcijski plan za poljoprivredu, međutim, ističu, jedini dokument vezan uz revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije Vlada je usvojila tek predzadnji dan prošle godine, punu godinu dana nakon potresa.

"Ministarstvo na temelju tog dokumenta tek treba pripremiti godišnji Operativni program za poljoprivredu čije usvajanje, nadamo se, neće doći tek na drugu godišnjicu potresa", poručuju iz SDP-a.

Na ministričine tvrdnje da Hrvatska ima iznadprosječne pokazatelje u pogledu korištenja pesticida i mineralnih gnojiva, odgovaraju kako po brojnim podacima poljoprivrednici u posljednjih nekoliko godina zbog nedostatka financijskih sredstava smanjuju ulazne troškove proizvodnje. Muče ih, upozoravaju, visoke cijene repromaterijala, a naročito mineralnog gnojiva.

Smanjiti porezno opterećenje na energente i mineralno gnojivo

"Na apel ministrici da im pomogne, ona odgovara kako 'Ministarstvo prati situaciju'. Mi im predlažemo da smanje porezno opterećenje na energente i na mineralno gnojivo, jer bi od toga poljoprivrednici imali više koristi nego od praćenja situacije", navode u priopćenju.

Što se tiče državnog poljoprivrednog zemljišta, upozoravaju, poljoprivrednici s područja Općine Čađavica tvrde da su zemljište na natječaju dobivali "kumovi, rođaci, trgovkinje, oni koji nemaju baš puno veze s poljoprivredom, ali su podobni".

"Takvih slučajeva ima po cijeloj Hrvatskoj. Žalosno je kada ministrica tvrdi da je Zakon dobar, a prigovora od strane poljoprivrednika na natječaje nikada više. Ako je Zakon dobar, zašto se ide u njegove izmjene? I kada će to biti? Možda se s izmjenama čeka dok se zemljište ne podijeli onima koji to „zaslužuju“ po nekim drugim osnovama? Zabrinjavajuće je ako se jedan od temeljnih prirodnih resursa za poljoprivrednu proizvodnju koristi u političke svrhe i njime ucjenjuje poljoprivrednike", ističu u SDP-u.