TRAŽE PROMJENU ZAKONA

SDP želi da se Povjerenstvo za sukob interesa pozabavi Ramljakom

07.02.2018 u 12:01

Bionic
Reading

SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa kojima traže da se ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prošire i na izvanredne povjerenike u društvima od sistemskog značaja, poput Ante Ramljaka

Govoreći o potencijalnom sukobu interesa izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka, SDP-ov Peđa Grbin podsjetio je da je krajem prošle godine SDP od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tražio informaciju primjenjuje li se resorni zakon i na Ramljaka. 'Nažalost, Povjerenstvo, strogo se držeći teksta zakona, donijelo je zaključak da nije nadležno. Recentni događaji i angažiranje tvrtke u kojoj je prije Ramljak radio problematizirali su ovakav stav Povjerenstva', kazao je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin na press konferenciji u Saboru.

Stoga SDP predlaže izmjene zakona kako bi se on odnosio i na izvanredne povjerenike. 'Predvidjeli smo da se zakon odnosi i na aktualne povjerenike, što znači da bi i Ramljak trebao podnijeti imovinsku karticu i morao pokazati kako je stjecao imovinu, ali isto tako Povjerenstvo bi ispitalo i njegove odnose s drugim osobama koje se zapošljavaju u Agrokoru', kazao je Grbin.

Arsen Bauk, Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Osvrnuli su se u SDP-u i na kraj mandata Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Naime aktualnom sazivu mandat istječe 11. veljače, a novi saziv još nije izabran. Kao što je tportal pisao prije nekoliko dana, Bauk je ponovio da iz HDZ-a nitko nije kontaktirao s njima i da nije bilo razgovora o Povjerenstvu.

'Evidentno je da je Sabor u posljednjih nekoliko godina jednoglasno i uz pohvale prihvaćao izvješća Povjerenstva i svaki drugačiji izbor, osim da se nastavi kontinuitet rada u sastavu u kojem je dosad ili dijelom u sastavu koji je bio dosad, bio bi dokaz da je Sabor to prihvaćao s figom u džepu i pokazao bi licemjerje', poručio je predsjednik SDP-ovog kluba Arsen Bauk.