amtikorupcijski plan

SDP: Postupci za korupcijske slučajeve moraju biti brži, a kazne oštrije

06.08.2019 u 14:37

Bionic
Reading

Čelnik osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković u utorak je upozorio da iz visoke razine korupcije u Hrvatskoj proizlazi nepovjerenje u institucije kao jedan od glavnih uzroka napuštanja Hrvatske, a zbog čega, istaknuo je, sudski postupci u korupcijskim slučajevima moraju biti brži, a kazne oštrije

'Postupci za korupcijske slučajeve moraju biti brži, a kazne oštrije, bez mogućnosti odugovlačenja postupaka', rekao je Hajduković na konferenciji za novinare u Osijeku i dodao kako se bijeg krivaca za korupciju preko granica mora prioritetno spriječiti, posebno u svjetlu predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom.

Kako bi Hrvatska bila napredna, pravedna država, naglasio je, mora imati jake, nezavisne institucije nadzora, a posebno treba zaštititi i osnažiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Neophodnim smatra i sustavno utvrđivanje porijekla imovine te imovinskih kartica, kako bi se mogla oduzeti imovina stečena zloupotrebama, 'što je istovremeno i kazna i sredstvo odvraćanja i obeštećenje društva'.

'Trebamo iskoristiti fokus cijele EU na borbu protiv korupcije kao najveće prijetnje modernoj demokraciji. Zbog tog cilja, Hrvatske bez korupcije, Hrvatske iz koje ljudi ne odlaze zbog nepravde i pljačke, okupit ćemo sve koji se žele boriti protiv korupcije i radimo na široj platformi - antikorupcijskom savezu u koji pozivamo sve pojedince, političke stranke i nevladine udruge koji dijele ovaj cilj', poručio je Hajduković .

Damir Tomić, saborski zastupnik SDP-a, podsjetio je na index percepcije korupcije po kojemu Hrvatska u 2018. imala 48 bodova. Pojasnio je kako se sve zemlje s rezultatom većim od 50 bodova smatraju zemljama koje imaju malu razinu korupcije, a sa manje od 50 bodova smatraju se korumpiranim zemljama.

'Samo je jedanput Hrvatska imala iznad 50 bodova i to je bilo 2015. godine kao rezultat reformskih napora Vlade Zorana Milanovića. Nakon 2015. godine Hrvatska je u stalnom padu', naglasio je Tomić.