politički pritisci

SDP-ovka Andreja Marić šefu HZZO-a Vukeliću: Maltretirate i zastrašujete ljude!

01.08.2023 u 11:16

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Andreja Marić (SDP) prozvala je u utorak ravnatelja HZZO-a da se služi političkim pritiskom, pokušajem ušutkivanja i zastrašivanja, umjesto da se uhvati posla kako bi se zdravstveni sustav poboljšao na korist bolesnika i olakšao rad zdravstvenim djelatnicima.

„Vi se služite političkim pritiskom, direktnim pokušajem ušutkivanja i zastrašivanjem onih koji se usude progovoriti o problemima s kojima se susreću u svom radu“, poručila je zastupnica Lucijanu Vukeliću u otvorenom pismu.

Učinila je to nakon vijesti da je Vukelić, kao ravnatelj HZZO-a, prijavio liječnika obiteljske medicine Hrvatskoj liječničkoj komori, tražeći pokretanje disciplinskog postupka, jer je iznio vrijednosne stavove na društvenim mrežama, opisujući što prolaze obiteljski liječnici u svakodnevnom radu, uključujući i administrativne probleme.

 „HZZO, kojem ste na čelu, monopolist je koji određuje stupanj administrativnog opterećenja djelatnika u zdravstvu i pacijenata, cijene usluga, ugovaranje tzv. „limita“ zdravstvenim ustanovama, bavi se očito kažnjavanjem liječnika i oduzimanjem im od plaće“, navodi Marić.

 Ravnatelju HZZO-a poručuje kako bi mu zadatak trebao biti pravovremeno pružanje zdravstvenih usluga, administrativno rasterećenje liječnika, osiguravanje dostatnih sredstava te unaprjeđivanje zdravstvene zaštite, te kako je njegov rad podložan propitkivanju pa i kritici ako se ne rješavaju problemi na koje se HZZO sustavno upozorava.

 Pobrojala je i nekoliko primjera grešaka koje HZZO radi: oglušio se ili je kasnio u primjeni nekoliko Odluka koje je donijela Vlada, a odnose se na plaćanje djelatnika, dvotjedni problemi sa spajanjem na sustav CEZIH, odluka da se lijek za liječenje hipoglikemije u spreju Baqsimi naplaćuje djeci od 15 godina naviše i odraslima, visokih 43.44 eura.

 Primarna zdravstvena zaštita kadrovski je devastirana, mnogi kolege iz obiteljske medicine „pokrivaju“ po 2 ili 3 ordinacije, bolesnici nemaju zadovoljavajući pristup zaštiti, liječnici odlaze iz sustava.

I umjesto da budete partner svima nama, Vi se ponašate kao autokrat i besmislenim prijavama maltretirate ionako preopterećene zdravstvene djelatnike, a time i naše bolesnike, poručila je zastupnica Marić ravnatelju HZZO-a Lucijanu Vukeliću.