'osobni rejting - nula'

Bernardić: Ruše me interesni lobiji i krupni kapital jer sam progovorio o Agrokoru

17.09.2018 u 18:28

Bionic
Reading

U 17:30 završila je zajednička sjednica Kluba zastupnika i Predsjedništva SDP-a. Po njezinu završetku pred novinare je stao Peđa Grbin koji je raspravu ocijenio besmislenom dok Predsjedništvo i Davor Bernardić ne pronađu konkretna rješenja za krizu u stranci. S druge strane, Bernardić je ponovio da ne namjerava podnijeti ostavku te da ga ruše uvozni lobiji i krupni kapital

'Predsjednik je došao s prijedlogom da ga se izabere za predsjednika Kluba zastupnika. Na kraju rezultat je bio ništa - navlačenje i gubljenje vremena. Pokušali smo mu predložiti da raspišemo referendum pa da članovi odluče treba li SDP ići ovim smjerom, ništa nije palo na plodno tlo. Ovo nema smisla', rekao je Grbin i dodao da su sastanci radi sastanaka vrijeđanje normalnih ljudi.

Nakon Grbina, pred novinare je izašao i Bernardić koji je poručio kako politiku stranke ne može voditi ulica te da se raspravljati mora na svim stranačkim tijelima.

Rekao je da je ponudio kompromis, a to je da on ne bude predsjednik Kluba zastupnika, već da se Predsjedništvo sastane i evenutalnog odabere nekog drugog. 'Prvo su tražili da budem predsjednik Kluba, sad više ne žele. Nisu htjeli Arsena Bauka, pitao sam ih koga žele, nisu rekli. Odluka predsjedništva se mora provesti, može se i promijeniti, mi ćemo razgovarati na tijelima stanke i o tome', rekao je Bernardić i ponovio poziv svima da rade u interesu građana, SDP-a, a ne u svoju osobnu korist.

Iako se spekulira da bi Klub mogao sam izabrati svog novog predsjednika, Bernardić nije želio odgovoriti hoće li snositi sankcije ako to i naprave bez odobrenja vrha stranke. 'Moj zadatak je da štitim stranku, statut. Svako je dužan provoditi odluke središnjih tijela stranke. Predsjedništvo je donijelo odluku, iza nje stoji, ako promijeni odluku, onda ćemo razgovarati o drugom scenariju. Ne želim niti ću odgovarati na hipotetska pitanja, jedino mogu pozvati sve u SDP-u, pogotovo zastupnike čiji glas vrijedi isto kao 37 tisuća članova SDP-a da svi radimo u interesu stranke i građana SDP-a' rekao je.

Kazao je da ga se na sastancima u Bosiljevu i Zagrebu u petak i nedjelju nije nagovaralo da podnese ostavku, te dodao da je ne namjerava podnijeti.

Smatra da rejting SDP-a, ali i njegov rejting, nije toliko loš kakvim ga prikazuju agencije za istraživanje javnog mijenja.

'Moj osobni rejting je nula posto, bio bi minus deset da se može napisat. Neću komentirati rezultate HDZ-ovih agencija koje rade za Vladu. U zadnjih mjesec dana SDP se blago oporavio, po nekima je pao. Mogu se složiti da SDP ima problema, da postoji nezadovoljstvo što se SDP bavi samim sobom, zato pozivam sve da rade u interesu SDP-a', rekao je Bernardić.

Ruše ga, dodao je, interesne skupine, uvozni lobiji i i krupni kapital. 'Činjenica je da dio ljudi na ovaj ili na onaj način sudjeluje u ovome. HDZ-ovu Vladu održavaju SDP-ovi disidenti Saucha i Ronko. Hajka na mene je krenula u trenutku kad sam inzistirao na istini u Agrokoru, razotkrivanju kriminala, na inzistiranju gdje su pare', rekao je Bernardić.

Bernardić je već na početku sjednice, doznajemo, poručio da neće odstupiti i da želi biti predsjednik Kluba zastupnika te se brani argumentima koje je iznio u intervjuu Novom listu. Pobunjenici i dalje inzistiraju da se glasa o njemu kao predsjedniku kluba, no on ne dozvoljava Klubu da o tome glasa.

Rasprava na zajedničkoj sjednici Kluba zastupnika i Predsjedništva SDP-a još uvijek traje. Većina kluba zastupnika, kao što je već poznato, traži odlazak Bernardića, a Predsjedništvo, u kojem sjede predsjedniku bliski ljudi, donijelo je odluku da upravo Bernardić bude šef Kluba.

Iako je na početku sjednice Bernardić rekao da i dalje želi biti na čelu Kluba nakon nekoliko sati rasprave ponudio se svojevrsni kompromis, odnosno da Predsjedništvo preispita svoju odluku i razmisli da predloži nekoga tko će odgovarati i članovima Kluba.

Na Bernardićevu je stranu prvi stao Predrag Matić. On je rekao da Bernardiću daju da vodi stranku do europskih izbora i ako na njima ne ostvari cilj da se onda povuče.

Gordan Maras i Siniša Hajdaš Dončić predložili su stranački referendum na kojem bi se članovi izjasnili hoće li unutarstranačke izbore ili ne.

Sabina Glasovac je, doznajemo, najavila kako će podnijet ostavku na mjesto potpredsjednice Kluba zastupnika ukoliko Bernardić dođe na njegovo čelo.

  • +2
Zajednička sjednica Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Ulazeći u središnjicu stranke, Peđa Grbin poručio je da na sjednici očekuje objašnjenje toga zašto oni koji su prije dva mjeseca branili Bernardića i glasali za suspenzije članovima stranke sada traže odlazak šefa SDP-a. ‘Ovo se sve pretvara u cirkus Montyja Pythona’, dodao je.

Da je Bernardić sklon tome da odstupi, poručio je Grbin, ne bi dao intervju kakav je dao prošli tjedan. ‘Bojim se da je spreman kumovati daljnjem potonuću SDP-a’, rekao je Grbin.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina uoči sastanka kazao je da danas ne treba očekivati 'ništa povijesno'.

'Bit će sastanak, a očekujem, da se malo našalim, hiperventilaciju; nismo se dugo vidjeli mnogi s mnogima. Očekujem odgovorno ponašanje u interesu stranke, razumijevanje situacije i zajedničko nalaženje rješenja za budućnost', rekao je.

'Demistificirajmo što bih ja htio biti, ništa ja ne želim biti što ne moram biti, ako dođe do toga da moram biti', kazao je.

Dolazeći na sjednicu Kluba i Predsjedništva, Arsen Bauk kazao je da su male mogućnosti da on ostane na čelu Kluba zastupnika. Na današnjoj sjednici, dodao je, razgovarat će se o mogućnosti zajedničkog djelovanja Kluba i Predsjedništva. S obzirom na to da velika većina Kluba traži odlazak Bernardića, upitno je koliko mogu surađivati s vrhom stranke.

solidarsnost

Klarin: Ako vam se bude prijetilo, dolazim!

SDP-ovac Ivan Klarin koji je odustao od svojeg saborskog mandata kako bi se posvetio općini Tisno kojoj je na čelu, preko Facebook je dao potporu svojim kolegama. 'Ako se danas mojim kolegama u klubu SDP-a koji ne žele Bernardića za predsjednika bude prijetilo ili ih sankocioniralo na bilo koji način aktivirati ću saborski mandat i biti zajedno s njima', napisao je