100 DANA VLADE

SDP-ovci se ohrabrili: Ovo je najgori start jedne Vlade ikada

26.01.2017 u 15:11

Bionic
Reading

'Vlada je u 100 dana pokazala da nema vizije, nema plana, nema strategije i nema nikakvog cilja', poručili su s press-konferencije u Saboru SDP-ovci predvođeni Davorom Bernardićem. Vladi su pobrojali sve grijehe, zaključivši kako za nju nema nade ni šanse

'Poreznom reformom Vlada je nagradila je bogate, a uzela svima ostalima u Hrvatskoj. Ovu Vladu obilježio je i sukob interesa u Ministarstvu gospodarstva, plagijatorstvo u Ministarstvu znanosti i dvoličnosti kad je u pitanju odlazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Izrael. Ondje oplakuje žrtve, a ovdje u Hrvatskoj zatvara oči pred ustaštvom', poručio je predsjednik SDP-a Bernardić na press-konferenciji u Saboru.

'Jedno je sigurno, ovo je najgori start jedne Vlade do sada', smatra Bernardić.

'Ovu Vladu obilježili su interesi korporacija prije bilo kakvog interesa građana. To se vidi iz svih poteza Vlade te nesnalaženje, nerad i nevjerodostojnost, pogotovo kad je u pitanju čuvanje hrvatskih nacionalnih interesa i novo lice hrvatske politike Andrej Plenković je koristio istu staru HDZ-ovu politiku i obrazac, a to je preprodaj da bi vladao, i kupuj socijalni mir da bi opstao. Preprodaj da bi vladao odnosi se na intenciju da se proda HEP-a da bi se kupila Ina, a provodi populističku politiku da bi opstao se odnosi na to da je u ovoj godini državni proračun prenapuhan i iznosi čak šest milijardi kuna više', poručio je Bernardić.

SDP, kažu, posebno zabrinjava toleriranje plagijatorstva ministra obrazovanja Pave Barišića. 'Ne samo da ga se štiti, nego se u potpunosti negira postojanje institucija i demokracija, jer se Etičko povjerenstvo dovodi u pitanje, a što je najgore, vrši se pritisak na Povjerenstvo za sukob interesa. To je potpuno neprihvatljivo i pokazuje staro HDZ-ovo lice – izvrši pritisak na one institucije koje ne govore u tvom interesu', kaže Bernardić.

Ponovio je da SDP neće dopustiti prodaju HEP-a. 'Na slučaju Ina vidjeli smo da Vlada nema nikakav plan, nije predstavila niti jedan jasan model povratka Ine u hrvatsku kontrolu i premijer Plenković je u toj Vladi ostao usamljen, ali i u HDZ-u. Svima je jasno da prodaja HEP-a nije rješenje, i ponosan sam na SDP jer smo u stručnoj raspravi uspjeli iznjedriti i druge modele rješenja za otkup Ine i sprečavanje prodaje i privatizacije HEP-a', kazao je predsjednik SDP-a.

SDP-ova Sabina Glasovac fokusirala se na područje obrazovanja, kazavši kako se resorno ministarstvo pokazalo kao najveći generator problema. Od kurikularne reforme, poručila je, nema ništa, Vlada ignorira zahtjeve sindikata da se učiteljima i nastavnicima povećaju plaće.

'Državni tajnik šalje diskriminatorne izjave, a to prođe šutke, bez reakcije premijera, no to ne čudi kad vidimo da premijer čvrsto stoji iza ministra Barišića, koji ne samo da je utvrđeni plagijator, nego je u vrlo ozbiljnom sukobu interesa jer je sredstva za znanstvene časopise dodjeljivao prema prioritetu sebi i svojima, i to je nešto o čemu će se tek očitovati Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa', kazala je.

Za pet dana, dodala je, oko 300 djece s poteškoćama u razvoju moglo bi ostati bez pomoćnika u nastavi jer im ministarstvo još nije isplatilo plaće za 12. mjesec. 'Nadam se da će ministarstvo obrazovanja pokazati viziju i iskorak i prestati biti tvornica skandala i afera', kazala je Glasovac.

'U ovih 100 dana Vlade svjedočimo povratku u prošlost. Ukidanje kurikularne reforme vraća nas u srednji vijek, upravo traje ubijanje Hrvatskih studija koji su žrtva ministra Barišića i Plenkovića. Nijedno hrvatsko sveučilište nije ni u top 500, pa je pitanje kakvu budućnost mogu očekivati mladi kojima se kunu da se isplati ostati u Hrvatskoj', nadodao je SDP-ov Bojan Glavašević.

Vlada je puno toga započela, ali s vrlo malim efektima, kazao je SDP-ov Branko Grčić. 'U startu su odustali od smanjenja opće stope PDV-a, drugi put u godinu dana su odustali od ideje da se s 1.000 eura financira novorođenu djecu. Jasno je da su to samo prazna obećanja, a pitanje je i gdje je nestalo Mostovih sedam jamstava. Da je SDP išao u pregovore s Mostom za sastavljanje Vlade, uvjeren sam da bi zbog tih jamstava i danas pregovarali, a Vlade još ne bi bilo. Je li i to bila prevara birača', upitao je Grčić.

Podsjetio je kako je udruga Blokirani bila stala uz HDZ za vrijeme izbora. 'Sjetite se ijedne mjere koja je namijenjena za blokirane građane kojih je sada preko 320 tisuća', upozorio je Grčić. Kazao je kako Vlada nije ni spomenula problem duga HAC-a.

Siniša Hajdaš Dončić 100 dana Vlade usporedio je s knjigom '100 godina samoće'.  'Kaska se s gradnjom Pelješkog mosta, više se ne govori o gradnji pruga iako su o tome cijelo vrijeme u kampanji govorili, imamo šlamperaj oko otvaranja Zračne luke Zagreb... Bave se samo tzv. šestomjesečnim kadroviranjem', poručio je Hajdaš Dončić.