OKUPLJANJE NA IBLERU

SDP-ovci ne znaju objasniti razliku između Sabe i Merzel

06.09.2014 u 10:50

  • +6

'9. Glavni odbor SDP-a'

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Bionic
Reading

Na Iblerovu trgu skupili su se članovi Glavnog odbora SDP-a, no bez Zlatka Komadine. Stranka je godinu dana prije izbora duboko podijeljena i opterećena aferama, zbog čega joj je pao i rejting. Na današnjoj sjednici jednoglasno su prihvaćeni svi predloženi koordinatori izbornih jedinica, te je podržan Ivo Josipović kao predsjednički kandidat SDP-a. O lošem rejtingu stranke nije se raspravljalo

Među prvima su u središnjicu SDP-a stigli splitski članovi – potpredsjednik Vlade, ministar Branko Grčić, i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. Zanimljivo je da uopće na sjednicu nije stigao potrpedsjednik stranke i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Navodno je imao obiteljskih obaveza.

Baldasar je rekao da će stotinu članova Glavnog odbora birati koordinatore izbornih jedinica kako bi se što prije počeli pripremati za izbore. Ne očekuje prijepore oko tog pitanja, ali je istaknuo da se slaže sa šefom stranke i premijerom Zoranom Milanovićem da koordinatori više ne bi smjeli biti župani ni gradonačelnici kao do sada.

Ivo Josipović potvrđen za predsjedničkog kandidata SDP-a

Tako će, primjerice, koordinator za izbornu jedinicu primorsko-goranske županije biti Željko Jovanović umjesto župana i potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine. Postavlja se pitanje je li to posljedica rasterećenja župana, kako je to predstavio Milanović, ili pozicioniranje ljudi sklonijih premijeru? Naime, nakon izbacivanja Slavka Linića iz stranke, Milanović i Komadina ne komuniciraju, posebno nakon Komadinine najave da će se kandidirati za predsjednika SDP-a na sljedećim unutarstranačkim izborima.

Glavni odbor SDP-a već je do podne potvrdio Ivu Josipovića za svog predsjedničkog kandidata. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel uoči sjednice bio je uvjeren da članstvo s tim prijedlogom neće imati problema: ‘Bez obzira na možda poneka iskakanja, SDP je prije svega odgovorna stranka koja će se u ovom trenutku znati orijentirati prema onome što su prioriteti’, rekao je Obersnel.

'Nećemo danas razgovarati o lošem rejtingu'

Što se tiče izbornih koordinatora, Obersnel također ne očekuje burnu raspravu, ali naglašava da njemu nije bio problematičan stari način njihova imenovanja: 'Nemam ništa protiv Željka Jovanovića i siguran sam da će on svoj posao odraditi korektno, iako ne bih imao ništa protiv da je ovo odrađeno kao na prethodnim izborima. Ne vidim baš vezu između nespojivosti obnašanja izvršne funkcije i ove uloge.'


Kako je prošla sjednica Glavnog odbora SDP-a, održana prije ljeta, bila vrlo burna (izbačen je Slavko Linić, a stranka se tada i naočigled podijelila) očekivalo se da će današnja sjednica biti nastavak prepucavanja, pogotovo zbog lošeg rejtinga SDP-a, no Obersnel tvrdi da se o drugim točkama danas ne bi trebalo raspravljati pod točkom 'razno'. Očekuje da se na temu rejtinga stranke i odgovornosti zbog toga, sazove posebna sjednica.

Koordinator osme izborne jedinice Željko Jovanović jedan je od rijetkih Riječana koji se svrstao protiv Slavka Linića, na stranu Zorana Milanovića. Zato je upitan je li izgubio zajednički jezik s riječkim članovima: 'Ja nisam nikad izgubio zajednički jezik s kolegama iz Rijeke. Očekujem da danas pošaljemo jasnu poruku da je SDP najjača stranka u Hrvatskoj koja će svojom snagom osigurati pobjedu Ive Josipovića i naše koalicije na idućim parlamentarnim izborima.'

Zašto je Željko Sabo još uvijek u SDP-u?

Novinare je zanimalo i hoće li Glavni odbor raspravljati o Željku Sabi koji je, za razliku od Marine Lovrić Merzel, i dalje član stranke. Gotovo svi članovi s kojima smo razgovarali čudili su se tom pitanju, no nisu znali odgovoriti koja je razlika između Sabe i Lovrić Merzel.

Baldasar je rekao da mu se oko toga 'teško odlučiti':
'Sabo je ipak u jednoj delikatnoj situaciji, stvar je Predsjedništva da to razmotri.' Na pitanje što je to delikatnije u njegovoj situaciji od one u kojoj se našla Merzel, Baldasar je odgovorio protupitanjem: 'Pa je li mu pravomoćna presuda?' No poanta je u tome da Lovrić Merzel još nema ni optužnicu, kamoli presudu, a već je izbačena iz stranke.

Šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić na to je pitanje rekao: 'Zašto bi trebalo Sabu izbaciti iz stranke? Ne znam, o tome nismo razgovarali, ja sam uvijek protiv izbacivnja. Što se tiče Merzel, morate pitati one koji su ju izbacili.'

Naime, Marina Lovrić Merzel je pod istragom za zlouporabe položaja i ovlasti sisačko-moslavačke županice. USKOK je sumnjiči da je pronevjerila više od 10 milijuna kuna iz županijskog proračuna. Iz istražnog zatvora izašla je jučer nakon što se odrekla pozicije županice.

S druge strane, Željko Sabo opterećen je trima aferama, doduše ukupno manje financijske težine. Za pokušaj podmićivanja vijećnika s 10 do 50 tisuća kuna već je nepravomoćno osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora. Njega stranka nije izbacila, no smijenjen je sa svih vodećih dužnosti.