SUKOB U PARTIJI

SDP-ovci Ivu Baldasara optužili za dezerterstvo

02.11.2012 u 11:59

Bionic
Reading

Dvije suprotstavljene struje u splitskom SDP-u ponovno su zaratile: pola godine uoči lokalnih izbora, dugogodišnji ugledni član stranke Vinko Bajrović otvoreno se suprotstavio kandidaturi Ive Baldasara za gradonačelnika Splita i otvoreno ga optužio za - ratno dezerterstvo. Šef stranke Marin Jurjević već je najavio njegovo izbacivanje, što bi se trebalo dogoditi ove nedjelje

Bajrović je još u svibnju ove godine kazao da je današnja zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković 'bolji i sposobniji kandidat od Baldasara, ukoliko bi se otrgnula iz Kerumovog zagrljaja', a svome kolegi zamjerio je jer je razdoblje od 1990. do 1998. godine s obitelji proveo u Italiji. U SDP-u su reagirali tek kada su mediji ponovno aktualizirali ovu priču.

Bitka u splitskom ogranku nastavak je rata starog tri i pol godine: uoči prošlih lokalnih izbora dio SDP-a oko Marina Jurjevića otvoreno je sabotirao kampanju Ranka Ostojića i sa strujom Milana Bandića praktički podržavao Keruma, a slično ponašanje nastavilo se i u Gradskom vijeću. Nešto kasnije Ostojić je trebao postati novi predsjednik splitskog ogranka, no Jurjević ga pobjeđuje s vrlo tijesnom razlikom u glasovima uz očite neregularnosti u glasovanju.

U interesu stranke afera je zataškana, a Jurjević je nastavio šefovati splitskim SDP-om te konstantno javno iskazivati lojajnost predsjedniku Zoranu Milanoviću. Da nije u milosti vrha stranke, dokazalo je i za njega ponižavajuće treće mjesto na listi za Sabor, iza Milanovićevih favorita Arsena Bauka i Branka Grčića

Vinko Bajrović jedan je od onih koji su prije četiri godine podržavali Ostojića i tvrdi da je jedini koji danas ima hrabrosti javno kazati što misli. Sudbina je htjela da se udarac uzvraća istom mjerom: Jurjević je rušio Ostojića tako što je podržavao Keruma, a Ostojićevi ljudi danas podržavaju - Kerumovu zamjenicu. Stvar je još neugodnija zato što je optužba o Baldasarovom 'dezerterstvu' očekivana s desnice, a ne iz vlastitih redova. Sjednica Gradskog odbora SDP-a zakazana je već za ovu nedjelju.

'Rekao sam što mislim i molim da se ne ugrožava moje demokratsko pravo na izražavanje mišljenja. Da, smatram da 1990. godine nije trebalo odlaziti u Italiju, nego zajedno s nama sudjelovati u obrani Hrvatske. I da, smatram da bi gospođa Visković bila bolji kandidat od Baldasara', kazao nam je Bajrović.

Dugogodišnji profesor matematike s golemim angažmanom u košarci ove godine primio je i Nagradu grada Splita, no na uglednom priznanju čestitali su mu doslovce svi osim - njegove stranke.

'Ako ne smijem reći što mislim, onda pristajem biti izbačen iz stranke jer mi takva stranka ni ne treba', dodao je Bajrović.

Marinu Jurjeviću poželio je 'da ga služi zdravlje' budući da je pretrpan poslom: saborski je zastupnik, član triju saborskih odbora, član odbora za suradnju s EU, član parlamentarnog odbora NATO-a, gradski vijećnik, šef splitskog SDP-a...

Prozvani Ivo Baldasar za tportal tvrdi da podjela na 'Rankove' i 'Marinove' ljude u SDP-u više ne postoji i da je Bajrović 'potpuno sam'.