izvjestan drugi krug

SDP-ovci biraju novo vodstvo, ime novog predsjednika tek sljedeći vikend?

26.09.2020 u 08:04

Bionic
Reading

Ivica Račan, Zoran Milanović i Davor Bernardić tri su dosadašnja predsjednika SDP-a, a njihovog nasljednika u subotu bira oko 12 tisuća članova SDP-a. U utrci za čelnog čovjeka stranke pet je kandidata, no pobjednik će najvjerojatnije bit poznat tek nakon drugog kruga sljedeći vikend

Po načelu jedan član-jedan glas, koje su među prvima primijenili u hrvatskoj politici, oko 12 tisuća članova SDP-a s pravom glasa, od njih sveukupno 32 tisuće, biraju novog čelnog čovjeka stranke, članove Predsjedništva te članove Glavnog odbora.

Prema tom načelu SDP-ovci su do sada birali samo predsjednika stranke, no izmjenom pravila sada će na taj način birati i glavna tijela stranke. Uz to, pri izboru stranačkih tijela članovi će morati voditi računa o rodnoj ravnopravnosti pa će birati kandidate po zip modelu.

  • +12
Glasanje SDP-ovih kandidata za predsjednika Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Birališta se otvaraju u 7, a glasanje će potrajati do 19 sati, no moguće je da na manjim biračkim mjestima budu otvorena kasnije ili se ranije zatvore. Birat će se na 286 biračkih mjesta u šest SDP-ovih područnih jedinica, odnosno izbornih regija.

Što se tiče kandidata za predsjednika, za novog šefa stranke konkuriraju načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, pulski SDP-ovac Marino Percan i predsjednik splitsko-dalmatinskog SDP-a Ranko Ostojić.

  • +3
Šibenik: Izbori u SDP-u Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

S obzirom na neizvjesnu utrku, procjena je da nitko od njih neće dobiti više od 50 posto glasova i odnijeti pobjedu u prvom krugu te će se predsjednik SDP-a najvjerojatnije birati između dva najbolje plasirana kandidata u drugom krugu sljedeći vikend.

U medijima se kao glavni konkurenti navode Grbin, kao predstavnik struje koja se nije slagala s Bernardićevim vođenjem stranke, te Kolar, za kojeg navijaju oni koji su bili bliski Bernardiću.

Što se pak tiče izbora za tijela stranke, za 17 mjesta u Predsjedništvu konkurira 48 kandidata iz šest ‘izbornih jedinica’, a četvero najbolje plasiranih postat će i potpredsjednici stranke. Za 103 mjesta u Glavnom odboru kandidiralo se pak 300-injak kandidata iz svih županija Hrvatske.

Kandidati za predsjednika SDP-a Izvor: Pixsell/Cropix / Autor: Neven Bučević/tportal

Iako su se svi kandidati za predsjednika stranke tijekom kampanje složili da je SDP u krizi i da se samo zajednički mogu vratiti na stari rejting, sučeljavanja i izjave pokazali su da su u SDP-u još uvijek jaki klanovi i podjele. Uz to, koliko kod su svi osuđivali 'šalabahter demokraciju', nekoliko dana uoči izbora u stranačkim krugovima pojavili su se popisi s imenima koja treba zaokružiti.