odluka za pet dana

[ANKETA] Pet je kandidata za čelno mjesto u stranci: Što mislite, tko će pobijediti na izborima u SDP-u?

21.09.2020 u 16:09

Bionic
Reading

Socijaldemokratska partija (SDP) 26. rujna odlučuje o tome tko će je voditi narednih godina. Nakon potopa na zadnjim parlamentarnim izborima i frakcija unutar stranke članovi SDP-a među pet kandidata biraju onog koji će joj dignuti rejting, konsolidirati članstvo i pripremiti je za veliki test sljedeće godine – lokalne izbore. Petero je kandidata za čelno mjesto: Peđa Grbin, Mirela Ahmetović, Željko Kolar, Marino Percan i Ranko Ostojić, a mi vas pitamo tko će pobijediti

Ova petorka već je odradila brojne intervjue i sučeljavanja, a snagu će odmjeriti na unutarstranačkim izborima u subotu.

Prvi je kandidaturu istaknuo Peđa Grbin, aktualni potpredsjednik stranke i široj javnosti najpoznatiji kandidat. Na prošlim parlamentarnim izborima izborio se za svoj četvrti saborski mandat. Ovaj pravnik iz Istre bio je glasan kritičar donedavnog šefa SDP-a Davora Bernardića. Na početku kampanje za unutarstranačke izbore jasno je dao do znanja da se novi SDP ne može graditi s onima koji su doprinijeli srozavanju stranke, čime je sigurno izgubio podršku Bernardićevih ljudi. Grbin je za kandidaturu predao 1400 potpisa.

Nakon Grbina kandidaturu je istaknula gradonačelnica Omišlja Mirela Ahmetović. Na čelo tog gradića na otoku Krku došla je još 2013. Široj javnosti poznata je kao glasna protivnica izgradnje LNG terminala u Omišlju. Sama ne krije kako joj je u stranci najbliži Zlatko Komadina, aktualni v.d. predsjednika, a vjetar u leđa bit će joj i njegova otvorena podrška. Za kandidaturu je predala oko tisuću potpisa.

Kandidat za šefa stranke je i Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan od 2013. Kandidaturu je predao uz podršku sedam županijskih organizacija, a podržao ga je i popularni gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Kolar ranije nije bio sklon javnom blaćenju stranačkih kolega, pa iako je bio za smjenu Davora Bernardića, u javnosti nije prema njemu bio oštar poput drugih. Predao je 3121 potpis za kandidaturu.

Šef SDP-a želi biti i u javnosti najmanje zastupljen Marino Percan. On je član pulskog Gradskog odbora SDP-a, a kazao je kako želi SDP koji je demokratski, napredan i okrenut budućnosti i mladima, ne stranku koja će se opet 'začahuriti u kalupe' i nastaviti kao i dosad. Zalaže se za veću ulogu županijskih organizacija u vodstvu stranke i odlučivanju o izbornim listama. Percan prilikom predaje kandidature nije naveo točan broj prikupljenih potpisa.

U zadnji tren kandidaturu je predao i stranački veteran i nekadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. On cilja na visoko te smatra da predsjednik stranke mora imati tzv. vladu u sjeni kako bi u svakom trenutku mogli parirati vladajućem HDZ-u. Kaže kako stranci ne treba restart, nego reset, tj. vraćanje na početne postavke. Ostojić je predao 5200 potpisa za kandidaturu.