trošio na PR agencije

SDP-ov Ferić kazneno prijavio bivšega pulskog gradonačelnika i aktualnog župana Miletića

08.02.2022 u 12:36

Bionic
Reading

Županijski vijećnik SDP-a Danijel Ferić podnio je u ime stranke kaznene prijave protiv bivšeg predsjednika IDS-a, bivšega pulskog gradonačelnika i aktualnog župana Borisa Miletića te njegovih negdašnjih najbližih suradnika zbog sumnje na kaznena djela u vezi s gospodarskim poslovanjem.

"Podnesene kaznene prijave odnose se na osnovanu sumnju u počinjenje kaznenih djela iz gospodarskog poslovanja, za krivotvorenje poslovne isprave, a dokumentacija je upućena nadležnim državnim institucijama. Riječ je o djelima vezanim s računima u gradskoj tvrtki za upravljanje zgradama Castrum '97, ali i štetnih ugovora s nekim lokalnim medijima i agencijama", rekao je u utorak Ferić.

Po njegovim riječima, "u mandatu Borisa Miletića od 2008. godine potrošeno je nevjerojatnih 11 milijuna kuna za dvije PR agencije - Manjguru i Alpheru te za dva medija - Glas Istre i Regional express".

"Radi se o golemim novcima kojima se moglo doprinijeti razvoju grada, od početka dogradnje Osnovne škole Kaštanjer, Doma za umirovljenike te početak izgradnje garažne kuće do smanjenja cijena najskupljih vrtića u Istri te kupnje školskog pribora za školarce", istaknuo je vijećnik Danijel Ferić i dodao kako je time "11 milijuna kuna iz gradskih poduzeća bačeno u vjetar".

Poručio je da nemaju ništa protiv toga da se svaka stranka koristi uslugama PR agencija, ali su "apsolutno protiv" da se one plaćaju javnim novcem grada i komunalnih poduzeća, osim u iznimnom situacijama.

"Sveukupno je pet milijuna kuna isplaćeno u mandatu gradonačelnika Borisa Miletića od 2008. godine, od toga samo Manjguri četiri milijuna kuna", rekao je Ferić.

Na pitanje je li osobno imao saznanja o tome budući da je bio pročelnik gradskog odjela za financije od 2010. do 2012. godine, odgovorio da nije imao nikakvih saznanja.  

U kaznenoj prijavi obrađena je i gradska tvrtka za upravljanje zgradama i njezin bivši čelnik za kojeg se, po Ferićevim navodima, sumnja da je "uz pomoć dvije tvrtke - jedne građevinske i jedne informatičke, krivotvoreći dokumente i ispostavljajući lažne fakture, priskrbio tablete, LCD televizor, hladnjak za vino i grijače panele suradnicima".   

"Ne postoji mala i velika korupcija, korupcija je korupcija, a ovo je eklatantan primjer", ocijenio je Ferić i zahvalio zviždačima na "odvažnosti i građanskoj hrabrosti da upozore na devijantna ponašanja pojedinaca u gradskoj upravi Borisa Miletića". 

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li zatražiti Miletićevu ostavku i s dužnosti istarskog župana, SDP-ov vijećnik Danijel Ferić je rekao kako od njega "ne očekuje da bude jedna moralna vertikala".

"Smatram da bi trebao dati ostavku, ali istodobno smatram kako neće dati ostavku. Ujedno smatram da IDS neće pokrenuti njegov opoziv u Županijskog skupštini te mislim da će živjeti u jednoj sretnoj slozi, pa dokle god to bude išlo", poručio je Ferić, koji je predsjednika IDS-a Dalibora Pausa pozvao da izvijesti javnost i mjerodavne institucije o sumnjama da je bivši predsjednik Boris Miletić falsificirao ankete.

"Ukoliko je aktualni župan falsificirao ankete, dokumente ili slično, to nije mala stvar", zaključio je Ferić. 

Inače, novo vodstvo IDS-a pokrenulo je u petak stegovni postupak protiv bivšeg predsjednika Borisa Miletića zbog povrede Etičkog kodeksa i stranačkog statuta, optužujući ga da je donosio i da donosi odluke autokratski, bez znanja stranke, a sutradan je Miletić objavio da istupa iz stranke.