dramatično u istri

IDS pokrenuo stegovni postupak protiv svog bivšeg predsjednika Borisa Miletića, a on objavio: S današnjim danom istupam iz stranke

05.02.2022 u 11:44

Bionic
Reading

Predsjedništvo IDS-a pokrenulo je stegovni postupak protiv bivšeg predsjednika stranke i aktualnog istarskog župana Borisa Miletića zbog povrede Etičkog kodeksa i statuta IDS-a, izvijestio je aktualni predsjednik Dalibor Paus na konferenciji za medije u subotu

'Kao što ste već upoznati, Predsjedništvo IDS-a je donijelo odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv Borisa Miletića zbog kršenja kodeksa stranke. Od 18 prisutnih 17 članova je bilo za, a jedan suzdržan, rekao je predsjednik IDS-a Dalibor Paus na konferenciji za novinare, prenosi N1.

Paus nije želio govoriti o razlozima zbog kojih je došlo do pokretanja postupka te je naveo kako ne misli iznositi stranački prljavi veš, a da će Miletić imati priliku predsjedništvu stranke iznijeti svoje viđenje situacije. No, Miletić je na svojoj facebook stranici objavio kako istupa iz IDS-a.

"Žao mi je zbog toga i zbog svega što je Miletić napravio kao predsjednik stranke i gradonačelnika Pule. Mislim da je to ishitrena odluka a šta ona znači u kontekstu njegove pozicije župana, vidjet ćemo i o tome razgovarati i raspravljati unutar stranke", poručio je Paus.

  • +17
Konferencija za medije IDS-a Izvor: Pixsell / Autor: Srećko Niketić

"Poštovani, temeljem članaka 9. i 10. Statuta IDS-a s današnjim danom 5. veljače 2022. godine istupam iz IDS-a", piše na dokumentu kojeg je Miletić objavio na svojoj facebook stranici.

U sljedećoj objavi dao je malo širu sliku svog viđenja situacije te naglasio kako je IDS s današnjim danom ostao bez župana.

"IDS je godinama bio simbol progresivne i liberalne politike, simbol otpora primitivizmu. Izgradili smo naprednu zajednicu u državi koja se ne može pohvaliti s puno toga. IDS sada, na žalost, kreće drugim smjerom i mene je novi predsjednik, očito, prepoznao kao najveću prepreku tom političkom zaokretu. Žao mi je i nisam mogao niti sanjati da će IDS eliminirati ljude jer je kako čitam 'izostala suradnja s vodstvom stranke'. Sve ovo što sada čitam kao razloge zbog kojih me treba disciplinirati, nitko nije niti spomenuo na izvanrednom Saboru IDS –a u rujnu 2021. na kojoj je moje izvješće prihvaćeno jednoglasno, s jednim suzdržanim glasom.

U trenutku kad sam preuzeo političku odgovornost za rezultate izbora i kad smo trebali o svemu raspravljati, nitko nije rekao niti riječ, kao niti puno puta prije toga. Sve odluke u IDS-u, dok sam bio njegov predsjednik, uvijek je donosilo predsjedništvo stranke. Čitam sada da je to bio 'autokratski način vođenja stranke' na koji nitko, do jučer, nije imao prigovor. Danas, šest mjeseci kasnije, novi predsjednik stranke donosi odluku da me treba disciplinirati. Nakon izbora dao sam mandat na raspolaganje i preuzeo političku odgovornost za rezultat izbora. Predugo sam u politici da ne bih znao procijeniti da suradnja s ovakvim predsjednikom nije moguća.

Osjećam tugu i gorčinu jer sada u IDS-u gledam ono što smo gledali u drugim strankama. IDS je jako dugo bio 'drukčiji od drugih', bolji i jači. Žao mi je što to više nije tako. Nakon četiri pobjede na lokalnim izborima, osvojena po tri saborska mandata na troje parlamentarnih izbora, osvojenih mjesta u Europskom parlamentu na dvoje europskih izbora i gotovo osam godina na čelu IDS-a koji je svo to vrijeme bio utjecajna i najjača hrvatska regionalna stranka, danas sam predao svoju ispisnicu iz IDS-a. S današnjim danom, nakon 29 godina i prvi put otkako postoje županije, IDS je izgubio istarskog župana. Novi predsjednik IDS-a sada ima priliku nesmetano pokazati što zna i može', napisao je Miletić na facebooku.