glavni odbor SDP-a

Milanović: 'Zaustavit ćemo hrvatsku tragediju! Slijedi katarza!'

16.03.2024 u 10:20

Bionic
Reading

SDP u svojoj središnjici u Zagrebu održava sjednicu Glavnog odbora, a na početku se okupljenim članovima stranke obratio i SDP-ov premijerski kandidat Zoran Milanović, koji je jučer najavio ulazak u izbornu utrku

'33 dana od odluke do izbora, 33 dana u kojima nas čeka ogroman posao. Postali su to izbori za demokraciju jer oni koji su zadnjih godina mrcvarili institucije i koji bi trebali braniti Ustav i zakone jučer su se odjednom probudili i počeli zaklinjati u Ustav. Jer im ništa nije sveto, jer je to takva ekipa koja nije sposobna smisliti nešto, nego samo grabiti novac i dijeliti ga šakom i kapom', poručio je na početku sjednice predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

'17. travnja, srijeda, u sridu pogođen dan, postat će dan slobode i demokracije za sve građane Hrvatske. 18. travnja probudit ćemo se slobodni, je l' tako?' poručio je Grbin, uz aplauz SDP-ovaca.

'Odluka da Milanović bude kandidat za premijera nije donesena preko noći, ona je promišljena', dodao je. 'Mi ne gazimo, ne mrcvarimo, Hrvatska će postati dom za sve građane', poručio je.

Grbin: "Hrvatska će opet postati dom za sve njezine građane" Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/Pixsell

'Osim nekih paragrafa, članaka i stavaka, nisu se mogli sjetiti ničeg drugog. SDP je uvijek, ali uvijek bio stranka Ustava i zakona, SDP je bio stranka koja je institucije naše zemlje gradila, ali nije rušila. Pozivam Ustavni sud da što prije donese odluku je li dopušteno ono što nijednim člankom Ustava i zakona nije zabranjeno. Obratit ćemo im se i pismenim putem i mi ćemo odluku Ustavnog suda, kakva god bila, poštovati', poručio je Grbin.

  • +19
Zoran Milanović na sjednici Glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Mi se bijednih tirana i njihovih slugu ne bojimo, mi se presuda ne bojimo. Neka budu kakve će biti', dodao je Grbin i pozvao Milanovića da se obrati.

'Ovdje sam se prije nekoliko godina, i tada iznenada, obraćao vama kao kandidat za predsjednika RH. Izabran sam s anamnezom premijera, da je bila loša, ljudi me ne bi izabrali. Na prvim izborima 2020., manipulativnim izborima, držao sam se više nego neutralno. Prvi sam predsjednik koji uopće nije išao na te izbore. To sam učinio i na izborima za gradonačelnika. No okolnosti su se promijenile. Slučaj instaliranja jednog probisvijeta na čelo tužitelja u meni je probudio prkos, tugu, bijes te velike instinkte čovjeka i velike mačke', poručio je Milanović.

'Nećete više, gotovo je', dodao je.

Zoran Milanović spomenuo Račana i osvrnuo se na izbore Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/Pixsell

'Ovo je borba za vladu nacionalnog spasa. Vodili smo Hrvatsku dva puta i otišli s vlasti dostojanstveno, časno, nikad pokoreno i devastirani te uvijek svjesni, kako je Račan rekao, da se izbori mogu izgubiti, ali obraz ne', kazao je Milanović.

'Ovo što se dogodilo od nove godine nije mrcvarenje, to je pravljenje budale od nacije. Nijedan dokaz i dobronamjerno upozorenje nisu pomogli. Hrvatska je otplovila kao skela, e to ćemo zaustaviti. Tu skelu ćemo pretvoriti u moćan brod. Da bi vodio sugrađane, moraš biti stalno s njima, bitno je da si s ljudima i da slušaš što ih tišti i izabereš najbolje', poručio je Milanović.

Milanović: "Hrvatska je otplovila kao skela, zaustavit ćemo tu tragediju" Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/Pixsell

'Sedam i pol godina tako katastrofalne vlasti, koja poprima elemente grčke tragedije, a slijedi katarza. Zaustavit ćemo hrvatsku tragediju. Završit ću jednim stihom jednog američkog šlagera: 'What a difference a day makes, 24 little hours.' Legionari su nekada govorili i režiseri replicirali: 'Roma victor' - Croatia victor!' zaključio je Milanović uz veliki pljesak i ovacije SDP-ovaca.

Podsjetimo, na sjednicu Glavnog odbora SDP-a stigao je predsjednik Milanović, a jučer je sve iznenadio objavivši da izlazi na parlamentarne izbore sa SDP-om. Milanović bi trebao biti na listi u 1. izbornoj jedinici i ujedno će biti SDP-ov premijerski kandidat.

  • +15
Glavni odbor SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Za odluku da Milanović ide na izbore sa SDP-om nisu znali ni mnogi u toj stranci. Članica Predsjedništva SDP-a Ivana Marković za N1 je komentirala njegovu kandidaturu na parlamentarnim izborima.

'SDP je već godinu i pol u pretkampanji. Jučer smo prezentirali nositelje liste, među kojima je i Zoran Milanović. Sigurni smo da ćemo osvojiti vlast i da ćemo HDZ poslati tamo gdje zaslužuje. Za Zorana Milanovića su znali oni koji su trebali znati. Prisutan je šok, ali pozitivan. Nitko u SDP-u nema problema s time. Peđa Grbin se pokazao kao velika vođa i lider i stavio je svoj ego sa strane te procijenio da je ovo bolja opcija da se osvoji vlast i skine HDZ s vlasti', poručila je.

Prije sjednice Glavnog odbora na pitanja novinara odgovarala je i Biljana Borzan.

'Efekt iznenađenja je jako bitan kod protivnika. Kod nas je izrazito pozitivan. Ako imate najpopularnijeg političara u državi, koji je bio premijer, to se ne može zanemariti', kazala je Borzan prije Glavnog odbora.

Što se Ustavnog suda tiče, uvjerena je da su pravni stručnjaci u SDP-u napravili dobar posao. Ne smatra ni da je ovo loš potez u političkom ili pravnom smislu.

'Ma dajte, pa kod nas se za Sabor kandidiraju župani i gradonačelnici. Bitno je što birači odluče', poručila je.