Branko Smerdel

'Milanović je poput Kim Il-sunga, mora odmah dati ostavku!'

16.03.2024 u 09:35

Bionic
Reading

Kandidaturu Zorana Milanovića za premijersku fotelju komentirao je profesor Branko Smerdel, jedan od najcjenjenijih stručnjaka za ustavno pravo

On je bio u radnoj skupini koja je pisala Ustav pri prijelazu iz predsjedničkog u parlamentarni sustav. Upravo te izmjene su propisale današnje ovlasti i položaj predsjednika Republike Hrvatske. Bio je i u radnoj skupini koja je pisala prvi Ustav Republike Hrvatske. Profesoru Smerdelu je netom završio mandat u saborskom Odboru za Ustav, čiji je član bio punih 30 godina.

Smerdel nema nikakve dvojbe da je Zoran Milanović prekršio Ustav odlukom da se kandidira na izborima na listi SDP-ove koalicije.

Kaže da Milanović odmah treba podnijeti ostavku. 'Ne može se predsjednik Republike kandidirati na parlamentarnim izborima prije nego podnese ostavku i tu nema nikakve dvojbe. Ovo je situacija bez presedana i teško, teško kršenje Ustava', kaže Smerdel za 24sata.

'Ovo što on radi je kontra svim principima i načelima Ustava, trodiobe vlasti, ustavnog položaja predsjednika i ovlastima vrhovnog zapovjednika oružanih snaga. Suprotno je to cijeloj ideji i svoj literaturi koju smo napisali kada smo 2000. godine promijenili Ustav. To jednostavno ne dolazi u obzir i primjereno je bivšem sjevernokorejskom vođi Kim Il-sungu, a ne demokraciji. Mene osobno podsjeća na svibanj 1991. godine, kada je čovjek koji se zvao Bora Jović podnio ostavku na mjesto predsjednika Predsjedništva Jugoslavije kako bi izazvao vojni udar i spriječio Stipu Mesića da preuzme tu funkciju', kaže Smerdel.