iznenadio sve

Milanović ide na izbore sa SDP-om: Bit će kandidat za premijera

15.03.2024 u 15:47

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović kandidirat će se na predstojećim izborima kao nositelj liste SDP-a u I. izbornoj jedinici, o čemu su on i predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestili na konferenciji za novinare, a Milanović je najavio pobjedu i formiranje vlade nacionalnog spasa

'Znam da je bilo puno kritika na moj račun i zato ja na ovim izborima neću biti kandidat SDP-a za predsjednika Vlade', rekao je Grbin u petak na konferenciji za novinare na zagrebačkom Marulićevom trgu i prepustio mjesto pred mikrofonima Milanoviću, kojega je najavio kao 'nositelja SDP-ove liste u I. izbornoj jedinici i uskoro predsjednika Vlade RH'. Milanović se potom obratio kratkom izjavom, pozvao na okupljanje pojedinaca i stranaka te najavio stvaranje vlade nacionalnog spasa nakon pobjede na izborima.

'U životima svakog od nas postoje trenuci u kojima trebaš izaći iz zone komfora jer drukčije ne može', rekao je, istaknuvši kako je taj čas za njega kucnuo 'nametom stanovitog Turudića'.

'To nije kap koja je prelila čašu, to je kanta koja je prelila septičku jamu svih nečistoća koje guše našu zemlju već godinama', ustvrdio je. Svi legalni, legitimni, pristojni načini, i oni možda malo manje pristojni, i pokušaji da se to dokine i spriječi završili su još većim zulumom, bezobrazlukom, samovoljom, bezakonjem, dodao je.

  • +15
Izvanredna presica - Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Došlo je vrijeme, kako bi rekli moji preci u splitskoj Zagori, da se konji sedlaju', poručio je Milanović te najavio da će okupiti saborsku većinu za 'vladu nacionalnog spasa'.

'Baš tako – nacionalnog spasa. I punog gasa krenuti u čišćenje Augijevih štala, koje su AP i njegova bulumenta ostavili iza sebe', kazao je. Čitave rijeke će, baš kao u grčkom mitu, biti potrebne da se to preusmjeri i da bi se to postiglo. Ovoga puta ne Heraklove rijeke, Alfej i Penej, nego rijeke pravde. Rijeke pravde dolaze', rekao je, citirajući stihove pjesme Jure Stublića.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

'Obećavam, kao i nekoć, odlučnu i čistu vlast. Lopove, ugnjetače i njihove pomagače izbacit ćemo i zapriječit ćemo im povratak, ali ovog puta na dugo', poručio je. Sa mnom znate na čemu ste, dodao je te istaknuo kako se ni on ni njegovi suradnici nisu ogriješili niti će se ogriješiti o uzuse vlasti koji vrijede u civiliziranim, modernim, zapadnim društvima i demokracijama te pozvao na okupljanje stranaka i pojedinaca.

'Sve neokaljane i čestite političke ljude i stranke pozivam na okupljanje. Razlike među nama postoje i nakon ove objave i trenom ove objave neće prestati. Ali od tih razlika, vjerujem, jača je vjera i snaga u to da možemo raditi zajedno i hoćemo raditi zajedno za dobrobit zemlje koja nam je jedina i do koje je jedino nama zaista stalo. Drugima ili nije ili ni ne znaju za nas', rekao je.

'Rijeke pravde dolaze, izlit će se u proljeće, izlit će se u proljeće, cijelom zemljom u proljeće… I vidimo se u jednoj boljoj i vedrijoj zemlji Hrvatskoj', poručio je Milanović s Marulićeva trga, na kojem je SDP sazvao konferenciju za novinare nakon što je predsjednik Republike objavio da će se parlamentarni izbori održati u srijedu 17. travnja.

Jutarnji list objavio je da neslužbeno doznaje da će Milanović dati ostavku na mjesto predsjednika države, no 24sata piše, na temelju razgovora s upućenim izvorima, da to neće učiniti jer da ne postoje ni ustavne ni zakonske prepreke da kao predsjednik države sudjeluje u izborima. Podsjećaju da ako bi Milanović dao ostavku, onda bi vršitelj dužnosti predsjednika države bio Gordan Jandroković, koji je predsjednik Sabora, a također će biti kandidat na izborima, pa bi i to otvorilo bezbroj pitanja i političku krizu.