udomljavanje

SDP: Odluka Ustavnog suda je velika pobjeda za ljudska prava

07.02.2020 u 13:56

Bionic
Reading

Saborski zastupnici SDP-a Sabina Glasovac i Peđa Grbin u petak su izrazili zadovoljstvo odlukom Ustavog suda u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužna svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u 'javnoj usluzi udomljavanja'

Glasovac je podsjetila da je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu SDP uz potporu 33 zastupnika podnio prije godinu dana kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje žive u formalnom i neformalnom životnom partnerstvu.

'Ova odluka pokazuje da ima smisla upozoravati na nepravdu i boriti se za ljudska prava i dostojanstven život svakog građanina', rekla je.

Ocijenila je da je ovo velika pobjeda i veliki dan za ljudska prava jer je Ustavni sud utvrdio da država mora svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja.

'Ovo je dobar put za državu, ali i ozbiljna poruka Vladi: 'Ne igrajte se Ustavom Republike Hrvatske, ne igrajte se s ljudskim pravima, niste iznad Ustava i zakona nego ste ih dužni prvi poštivati i štititi, a ne da vas drugi moraju upozoravati i skretati na pravi put'', rekla je Glasovac.

Peđa Grbin ustvrdio je da je Ustavni sud posegnuo za dobrim mehanizmom, odnosno, tumačio je Zakon i naredio svim upravnim i sudskim tijelima u Hrvatskoj na koji način da taj Zakon provode u praksi.

U konkretnom slučaju to znači da svaki predmet, neovisno dolazi li od životnih partnera, bračnih drugova ili samaca mora biti tretiran na isti način i podvrgnut istim kriterijima.

'To znači da će se procjenjivati može li taj par, s obzirom na svoju socioekonomsku ili neku drugu situaciju, ispunjavati ulogu udomitelja, a ne o tome radi li se o životnoj zajednici, bračnoj zajednici ili nekoj trećoj. To je borba protiv diskriminacije i mjera kojom se ostvaruju načela Ustava koja svim građanima jamče da su pred zakonom jednaki', rekao je Grbin.

On je pozvao Centar za socijalnu skrb u Zagrebu da poništi rješenje koji je donio u slučaju životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića zato što je nakon ovakve odluke Ustavnog suda potpuno neprimjereno tjerati taj par da vodi još jedan sudski postupak u kojem je potpuno jasno koja su njihova prava i koji je njihov pravni položaj.

'Ako Centar za socijalnu skrb to ne učini u razumnom roku, ne duže od tjedan dana, pozivam ministricu za socijalnu politiku Vesnu Bedeković da iskoristi svoje ovlasti i po pravu nadzora poništi ovo rješenje. To će biti demokratski, u skladu s Ustavom RH i njihova dužnost koja proizlazi iz odluke Ustavnog suda', kaže Grbin.

Ocijenio je da će ova odluka imati i dalekosežne posljedice i u drugim aspektima, a to je kada je Ustavni sud rekao da argumenti da gay parovi u Hrvatskoj nisu prihvaćeni ne mogu imati nikakav ustavnopravni učinak, što je izuzetno važno za pravni poredak Hrvatske i budućnosti kada se bude tvrdilo da se nekoga smije diskriminirati zbog toga koga voli ili s kim živi.

HNS: Pozdravljamo odluku Ustavnog suda

HNS je priopćio kako također pozdravlja odluku Ustavnog suda jer 'otvara put europskoj, tolerantnoj i otvorenoj Hrvatskoj' te kako je odluka suda potvrda opravdanosti njihovu prijedlogu za ocjenom ustavnosti Zakona o udomiteljstvu u kojem su upozorili na dio koji ne omogućuje udomljavanje djece istospolnim parovima.

'Nitko ne smije biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi – seksualnoj orijentaciji, spolu, vjeri ili nacionalnosti. Dajemo punu podršku odluci Ustavnog suda, jer time stvaramo tolerantno i otvoreno društvo u kakvom svi želimo i zaslužujemo živjeti', navode iz HNS-a.