kritike vlade

SDP objavio mjere za pomoć građanima: 'Čestitam našem Louisu XIV. što nas je uveo u krug zemalja koje imaju najveću inflaciju!'

28.02.2023 u 12:54

Bionic
Reading

SDP je predstavio četvrti krug mjera protiv inflacije i za očuvanje kupovne moći građana kojim predlažu podizanje neoporezivog dijela dohotka s 530 na 664 eura te promjenu indeksacije mirovina koje bi se usklađivale s inflacijom, uz ocjenu da u idućim mjesecima ne vide naznake smirivanja cijena.

"Čestitao bih Andreju Plenkoviću, našem Louisu XIV, što je Hrvatsku, osim u Schengen, euro i NATO, uveo i u krug pet europskih zemalja koje u siječnju imaju najveću inflaciju. To su baltičke zemlje, Slovačka i Hrvatska", izjavio je u utorak na konferenciji za novinare potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

U trenutku kada realni i nominalni BDP raste, kada raste i dobit poduzeća, imamo i "fenomen koji smo očekivali zbog nečinjenja Vlade Andreja Plenkovića, a to je da su realne mirovine i plaće pale šest posto zbog inflacije”, poručio je.

Hajdaš Dončić je upozorio kako moramo biti svjesni da inflacija nije jednaka za sve, da je za osobe s niskim dohotkom, umirovljenici i 30 posto stanovništva Hrvatske koje je siromašno, inflacija preko 20 posto.

"U situaciji kada raste nejednakost uloga je Vlade da pokuša napraviti pravednu raspodjelu između države i stanovništva, između radnika i poduzetnika, no, ona je u potpunosti zakazala, ne samo s čekanjem najava novih mjera nego i nečinjenjem, ocijenio je.

Prokletstvo problema Hrvatske je u velikoj nejednakosti koja je sve veća i nama se događa ono najcrnje iz kapitalizma iz Amerike – da raste nejednakost u zajednici, da postoji pet do sedam posto ljudi koji raspolažu s 90 posto bogatstva, ustvrdio je Hajdaš Dončić, zapitavši zašto onda postoji država ako ne pomaže slabijoj strukturi građana.

Boris Lalovac smatra da je, s obzirom na najave, jasno da će se inflacija od 1. travnja prevaliti na poduzetnike i na građane, a potom za dva do tri mjeseca dolazi turistička sezona, u kojoj cijene od lipnja počinju rasti zbog dolaska turista i u iduća tri do četiri mjeseca ne vidimo nikakve naznake da bi se cijene mogle smiriti.

„Vlada se cijelo vrijeme mora boriti za plaće i dohodak jer se pokazalo da Vlada cijene ni svojim administrativnim mjerama ne može zaustaviti. Mora s mjerama ići prema radnicima, i to povećanjem neoporezivog dijela dohotka s 530 na 664 eura", rekao je Lalovac.

  • +8
SDP o mjerama pomoći građanima Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Naglasio je da Vlada mora indeksaciju mirovina uskladiti s inflacijom, a ne u omjeru 70:30 jer se pokazalo da je prosječni umirovljenik u prošloj godini izgubio 200 eura zato što se nije koristila puna indeksacija u skladu s inflacijom. "To je jedini način na koji se može pomoći radnicima i umirovljenicima”, poručio je.

Imamo pad realnih plaća, rast cijena nekretnina, potpuno ludilo u ekonomiji i činjenica je da građani osjećaju da nema izlaza. Povećanjem neoporezivog dijela dohotka i promjenom indeksacije pad realnih plaća i mirovina bi se zaustavio, procjenjuje Lalovac.

Hajdaš Dončić dodao je kako je uz te mjere nužna energetska tranzicija i propisivanje zakonske obveze ugradnje solara na svakoj novoj javnoj i privatnoj zgradi, što bi trebala država subvencionirati.