MOGUĆA NOVA BLOKADA?

SDP nije podržao arbitražni sporazum

28.10.2009 u 21:00

Bionic
Reading

Premijerka Kosor u srijedu je navečer pod svaku cijenu željela dobiti zeleno svijetlo za arbitražni sporazum, no oporba ga nije u potpunosti podržala. Upravo je zbog toga otkazana izvanredna sjednica Vlade koja se trebala održati u 20 sati

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović kaže kako postoje sporni dijelovi sporazuma o kojima još mora razgovarati sa stranačkim kolegama, no istaknuo je kako ga zanima i stajalište predsjednika Mesića.  HDSSB-ovac Vladimir Šišljagić kaže kako su se sporili oko famoznog sticka, jer se svi razilaze oko tumačenja tog pojma.

Vladajuća koalicija sporazum je očekivano podržala. 'Ako se dogovore svi, sporazum bi u Saboru mogao bili početkom slijedećeg tjedna, kazala je predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič. SDSS-ov Milorad Pupovac izrazio je vjeru kako će i opozicija naposlijetku podržati sporazum Kosor – Pahor. Dodao je kako su mu se bitne stavke sporazuma 'činile u redu'.

Kosor je rekla da nije razočarana što večeras nije postignut konsenzus jer je s oporbenjacima vodila konstruktivni razgovor. Najavila je kako će se u petak sastati s Milanovićem i izaslanstvom SDP-a među kojim će biti i osobe koje su sudjelovale u sastavljanju sporazuma. Na pitanje zašto je propala sjednica Vlade premijerka je rekla kako 'nije ništa propalo ali je izgledalo da će se usuglasiti pa je htjela sporazum formalizirati'. Sjednica Vlade na kojoj bi mogla biti donešena konačna odluka o arbitražnom sporazumu održat će se u petak.

Kazala je kako je važno potpisivanje tog sporazuma te je on uvjet za nastavak pregovora s Europskom unijom. 'Ovo se može smatrati 'win-win' situacijom za Hrvatsku i Sloveniju ili 'win-win-win' situacijom jer je treći 'win' Europska unija. Na pitanje hoće li Slovenija ponovno blokirati pregovore ako se ne potpiše arbitražni sporazum Kosor je odgovorila da je to 'vjerojatni scenarij'. Naglasila je da nije ništa potpisala niti parafirala. To će, kaže, učiniti 'tek kada dobije potporu svih, ili ništa'! Premijerka kaže da se više neće sastajati sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom već sa slovenskim predsjednikom Janezom Janšom i europskim čelnicima na Summitu Europske pučke stranke u Bruxellesu gdje putuje sutra ujutro.

NIŠTA NOVOG O POLANČECU

Iako se nagađalo kako će na sastanku koalicijskih partnera i oporbe uz arbitražni sporazum biti riječi i o potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu, to se nije dogodilo. On se pak nakon večerašnjeg sastanka požalio novinarima kako radi od osam ujutro i kako je jako umoran i za kraj dodao: 'Vidimo se u petak!' Na upit hoćemo li ga vidjeti kako potpredsjednika Vlade odgovorio je: 'Zašto ne?'

Na upit o sudbini Polančeca, njegova je šefica, premijerka Kosor rekla 'da više ne može svaki dan odgovarati na jedno te isto pitanje'.

Umorni Polančec


Podsjetimo, prije ulaska na sastanak, šef HSS-a Josip Friščić rekao je da će inzistirati da se razgovara i o aferi Podravka tj. o potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu. Naime, u petak Vladi istječe rok da iznese stav oko zahtjeva za raspravom o povjerenju Polančecu. Friščić je nakon sastanka vješto izbjegao novinare i s potpredsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom izašao na sporedni izlaz iz Banskih dvora.

Ostali koalicijski partneri nisu se željeli očitovati o ministru koji bi uskoro mogao postati bivši. Predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang kazao je kako 'Polančec, niti bilo koja druga osoba nije uteg njegovoj kampanji, no afere jesu'. Na pitanje ima li Polančec moralnu i političku odgovornost za afere, Hebrang je kazao: 'To odlučuje svaka osoba za sebe. To odlučuje Polančec, a ne ja.'

Hebrang je progovorio o slovenskom zahtjevu za dodirom s otvorenim morem. 'Svaka zemlja može tražiti što hoće. Za nas je najprihvatljivije ono što sad postoji, a to je slovenski prolaz bez kontrole prema otvorenom moru', kazao je Hebrang.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks prije sastanka s koalicijskim partnerima kazao je kako je Polančecova sudbina u rukama premijerke Kosor. Što se Slovenije tiče, uvjeren je da će arbitražni sporazum ratificirati i hrvatski i slovenski parlament.

Šeks je uvjeren da će arbitražni sporazum u Saboru bez problema dobiti dvotrećinsku većinu.