NEMA POMAKA U BIH

SDP ne želi razgovarati s HDZ-om i srpskim strankama

23.12.2010 u 21:11

Bionic
Reading

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine odbacila je u u četvrtak poziv HDZ BiH i HDZ 1990. te vodećih stranaka iz Republike Srpske na pregovore o uspostavi vlasti, koji bi se vodili u ime tzv. nacionalnih stranačkih blokova.

'SDP BiH je bosanskohercegovačka stranka, a to znači i bošnjačka i srpska i hrvatska, te se stoga neće odazvati pozivu dvaju tzv. nacionalnih blokova na sastanak bez dnevnog reda i platforme', stoji u priopćenju dostavljenu medijima u Sarajevu.

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990. Božo Ljubić te Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić nakon razgovora u srijedu u Mostaru pozvali su SDP BiH na sastanak zajedno sa Strankom demokratske akcije (SDA) idući tjedan kako bi razgovarali o uspostavi vlasti na državnoj razini.

Čelnici vodećih hrvatskih i srpskih stranaka drže kako SDP i SDA mogu zastupati samo interese bošnjačkog naroda te kako nemaju pravo na pokušaj uspostave vlasti u kojoj bi hrvatske interese zastupali Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB).

Iz SDP-a BiH su pak u četvrtak poručili kako ne žele sudjelovati ni u kakvim nacionalnim blokovima te kako su sa SDA, HSP-om i NSRzB-om potpisali 'dokument o provedbi reformi, a ne foteljama', a ako još tko želi sudjelovati u provedbi promjena u zemlji, pozvan je priključiti im se.

Jedini sastanak na kojemu će predstavnici SDP-a BiH sudjelovati jest onaj zakazan za 11. siječnja 2011. kad se treba dogovoriti o nastavku utemeljiteljske sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, priopćeno je iz te stranke.

Glavni odbor HDZ-a 1990. u četvrtak je u Vitezu razmatrao platformu koju su potpisali predstavnici SDP-a, SDA, HSP-a i NSRzB-a, no nakon tog sastanka predsjednik stranke Božo Ljubić nije do kraja objasnio je li taj dokument i u kojoj mjeri prihvatljiv za njegovu stranku.

Novinarima je kratko kazao tek kako je HDZ 1990. spreman poduprijeti inicijative legitimnih predstavnika bošnjačkog i srpskog naroda nužne za provedbu potrebnih reformi u zemlji.