upozorenje oporbe

SDP: Na putu smo privatizacije zdravstvenog sustava

20.06.2023 u 14:02

Bionic
Reading

Zastupnici SDP-a upozorili su u utorak da izvješća Državne revizije i Ustavnog suda, ali i Vladina odluka o proglašenju privatne zdravstvene ustanove Medikol strateškim projektom Republike Hrvatske, u potpunosti otvaraju put privatizaciji zdravstvenog sustava

"Izvješće koje je napravila Državna revizija u obiteljskoj medicini, izvješće Ustavnog suda o neradu ministra Beroša i odluke koje je Vlada prošlog tjedna donijela u potpunosti otvaraju put prema privatizaciji zdravstvenog sustava", upozorio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za novinare.

Izvješće o reviziji obiteljske medicine pokazalo je potpuni kaos, da je iz Hrvatske u nekoliko godina otišlo 600 liječnika, a u sljedećih pet godina gotovo 800 liječnika odlazi u mirovinu, rekao je Grbin.

"Beroševa reforma svela se na prijenos vlasništva bolnica sa županija na državu, a kao šećer na kraju imamo privatizaciju Instituta za tumore, gdje je Vlada odlučila umjesto državnog, javnog instituta, financirati privatnu zdravstvenu instituciju Medikol i proglasiti je strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske", ističe Grbin.

Naveo je kako u Klinici za tumore (KBC Sestre milosrdnice) "imamo jedan od najstarijih, ako ne i najstariji CT u državi, ali i vrhunske liječnike koji bi mogli raditi u bilo kojoj svjetskoj bolnici".

No, umjesto da se ulaže u tu instituciju i  stane iza nje, Vlada je odlučila stati iza privatne institucije uz riječi da to daje doprinos boljoj dostupnosti najkvalitetnije zdravstvene zaštite za sve građane Republike Hrvatske, istaknuo je Grbin.

Marić: Javni novac se slijeva privatniku

Zdravstveni sustav je zbog nerada i nedjelovanja ministra Kujundžića i Beroša bačen na koljena kako bi se širom otvorila vrata njegovoj privatizacije, ustvrdio je.

„Za vrijeme korone svi smo se kleli u njega jer smo vidjeli koliko je ono važno za funkcioniranje države. Danas, kada je kriza prošla, kao da je dobilo šut kartu jer očito interesi i klike koje su povezane sa HDZ-om idu prema tome da se umjesto tog javnog, kvalitetnog, uspješnog i građanima dostupnog zdravstva financira privatno”, ocijenio je predsjednik SDP-a.

Njegova stranačka kolegica Andreja Marić ocijenila je da je bolnički sustav na korak od urušavanja, a primarno zdravstvo devastirano jer nedostaje 257 obiteljskih liječnika, 110 ginekologa i pedijatara u privatnoj zdravstvenoj zaštiti. Ukupni troškovi liječenja raka u Hrvatskoj viši su za 11 posto od prosjeka EU-a, a rezultati lošiji a Vlada, umjesto da razvija javnozdravstveni sustav i onkološke centre izvrsnosti, proglašava privatnu zdravstvenu ustanovu strateškim projektom.

„U posljednjih 15 godina država je Medikolu isplatila oko milijardu kuna. Nesposobni smo bili uložiti 60 milijuna kuna (oko 8 milijuna eura) za kupnju četiri PET-CT uređaja za javnozdravstveni sustav nego Beroševo ministarstvo radije izdvaja nekoliko puta veći poračunski novac kako bi svake godine plaćala privatniku, pogodite kome - Medikolu! Naš novac slijeva se u tuđe džepove”, upozorila je Marić.