ZDRAVSTVENI BIZNIS

Velika smjena na listi pet najvećih privatnih bolnica: Pogledajte tko je na vrhu

14.06.2023 u 06:26

Bionic
Reading

Zahvaljujući strelovitom rastu poslovanja posljednjih godina, klinika specijalizirana za dijagnostiku i liječenje tumora Radiochirurgia Zagreb, na čijem je čelu doktor Dragan Schwarz, postala je lani najveća privatna ustanova u Hrvatskoj. Prošlu godinu završila je s rekordnih 21,33 milijuna eura prihoda, što je za 3,9 milijuna eura više nego u 2021.

Od samog početka rada 2016. poslovne brojke Radiochirurgije u stalnom su usponu. A samo u posljednje četiri godine prihod je učetverostručen.

Klinika smještena u Svetoj Nedelji u vlasništvu je tvrtke Ray of Hope, čiji su suvlasnici, uz Schwarza, poduzetnici Mato Ćatić i Miroslav Kovačić.

Početna investicija koštala ih je više od 10 milijuna eura. Dio toga, kako je objasnio Schwarz u intervjuu za tportal, došao je iz privatnih izvora, uz financiranje HBOR-a i Unicredit leasinga te uz jamstva HAMAG BICRO-a.

Dosad je u Radiochirurgiju uloženo više od 30 milijuna eura, ponajviše u tehnologiju. Godišnje imaju više od 10.000 pacijenata, a od toga ih nešto više od 1000 dođe preko HZZO-a.

Dosadašnji lider među domaćim privatnim ustanovama, Klinika za kardiovaskularne bolesti Magdalena iz Krapinskih Toplica, lani je skliznula na drugo mjesto.

Bez obzira na to, klinika koju vodi kardiolog Mihajlo Šesto pamtit će prošlu godinu po dobrom. Prema podacima Fine, prihodi su im porasli za 7,76 posto, na 19,34 milijuna eura. Pratio je to i rast zarade za 68,53 posto, na 1,1 milijun eura.

Magdalena je s radom počela 1996. godine, a Šesto je specijalizirao invazivnu kardiologiju u Njemačkoj, da bi od kraja sedamdesetih do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća postao jedan od vodećih hrvatskih kardiokirurga.

Na trećem mjestu liste najvećih privatnih zdravstvenih ustanova, gledano prema ukupnim prihodima od 19 milijuna eura (+ 9,21 posto) i 3,2 milijuna eura zarade (+ 28 posto), nalazi se Medikol.

Prije sedam godina ta je poliklinika, u vlasništvu obitelji Rajković iz Čakovca, uspješno prošla kroz predstečajnu nagodbu. Zatim je pretrpjela velik udarac u koronakrizi, kad su joj prihodi pali za gotovo 60 posto, ali sad je na putu oporavka.

Medikol ima pet centara u Hrvatskoj - u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Čakovcu. Zapošljava oko 190 djelatnika, a prosječna plaća iznosi im 1259 eura.

Na četvrtoj poziciji je Specijalna bolnica Agram (bivša Poliklinika Sunce) u vlasništvu koncerna Agram, odnosno odvjetnika i poduzetnika Dubravka Grgića.

Agram je lani iskazao dobit od 49.539 eura, a prihodi su im porasli za 7,39 posto, na 16,8 milijuna eura.

Imaju sedam poliklinika - u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Zadru i Slavonskom Brodu. U njima radi oko 200 djelatnika, čija prosječna plaća iznosi 1835 eura.

Listu od pet najvećih privatnih zdravstvenih ustanova zatvara dentalna poliklinika Rident. Prije 20 godina osnovao ju je stomatolog Željko Miljanić i već je dug niz godina vodeća dentalna klinika u Hrvatskoj i po broju pacijenata i po broju zahvata.

Prošle godine Rident je postao dio Adria dental Grupe, u kojoj većinski udio drži fond privatnog kapitala ASEF SCSp. Inače, taj fond preko investicijske tvrtke Provectus Capital Partners (PCP) posljednjih godina ulaže desetke milijune eura u privatni zdravstveni sektor u Hrvatskoj.

Prema podacima Fine, poliklinika Rident lani je iskazala 14,7 milijuna eura prihoda (+17,79 posto). Dobit je iznosila 2,1 milijun eura (+ 68,43 posto). Rident zapošljava oko 120 stomatologa, čija prosječna plaća iznosi 1305 eura.