najnoviji crobarometar

SDP na najnižoj razini u 15 godina, HDZ ima 28 posto potpore birača

25.01.2019 u 21:25

Bionic
Reading

Kakvo je stanje na političkoj sceni na početku ove godine, kako građani podupiru Vladine politike, vjeruju li u njezin opstanak te smatraju li da Hrvatska ide u dobrom ili pogrešnom smjeru, ali i kakav je omjer snaga, otkriva najnoviji Crobarometar

Hrvatska demokratska zajednica u Novu je godinu ušla jača nego SDP i Živi zid zajedno jer trenutno uživa potporu 28,8 posto birača. Još od lanjskog kolovoza HDZ ima približno isti rejting popularnosti među biračima, pokazalo je najnovije istraživanje Crobarometra, objavio je Dnevnik Nove TV.

I SDP i Živi zid upola su slabiji od HDZ-a. Dok je SDP 2019. godinu započeo s potporom od 14,3 posto, što je najlošiji rezultat stranke u posljednjih 15 godina, Živi zid uživa potporu 13,8 posto birača. Most je i ovoga mjeseca četvrta opcija birača, i čini se, postojan s potporom od 6,8 posto.

Da na izborima glasuju samo građani stariji od 60 godina, HDZ bi mogao dobiti 42 posto potpore, a SDP bi u toj populaciji mogao računati na 17 posto potpore dok je Živi zid hit među biračima do 30 godina, među kojima bi dobili 23 posto potpore.

Stranka Milana Bandića, iako prikuplja zastupnike, ne dobiva tako veliku potporu među biračima i godinu počinje s potporom od 4 posto. Odmah iza nalazi se HSS s 3,9 posto, HSU s 3,5 posto potpore, stranka Pametno je na 2,6 posto, a HNS na 1,8 posto. Neovisni za Hrvatsku su na 1,8 posto dok IDS uživa potporu od 1,6 posto, a GLAS 1,4 posto.

Promijenimo Hrvatsku ovu je godinu počela s potporom od 1,3 posto a HDSSB je na 1,1 posto potpore.

Većina građana i dalje misli da Hrvatska ide u krivom smjeru, točnije njih 69 posto dok smo prošlu godinu završili sa 73 posto pesimista, pokazuje istraživanje Crobarometra. Godina je, pak, počela s 23 posto optimista koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru, a prošlu godinu završili smo s njih 19 posto. Ne zna njih 8 posto.

Većina građana ne podupire Vladine politike i njih je 64 posto, što je za 2 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Zato 28 posto ispitanika podupire Vladine politike, a ne zna njih 8 posto.

Ovoga je mjeseca nikad veća potpora opstanku Vlade Andreja Plenkovića. Da će mandat odraditi do kraja misli 81 posto ispitanika, a da ćemo na izbore prije roka smatra njih 15 posto, dok ne zna njih 4 posto. Da će Vlada Andreja Plenkovića opstati do kraja mandata misli 92 posto birača HDZ-a, 88 posto birača Mosta, 76 posto birača Živog zida te 74 posto birača SDP-a.