PROZIVAJU RAMLJAKA

Mali poljoprivrednici zavapili: 'Tolušiću, pomagaj! Agrokor ne plaća, a uvozi stranu robu!'

04.07.2017 u 10:53

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić te Nenad Matić, predsjednik Zelene liste, održali su u utorak press konferenciju ispred sjedišta Agrokora kako bi upozorili na nepošten tretman malih poljoprivrednika i sve veći rast uvoza

Matić je istaknuo kako se u Hrvatskoj događa prekomjerni uvoz i kako po njihovim spoznajama u uvozu prednjače Agrokor i Konzum. Najviše se, kaže, uvoze jaja, mliječni proizvodi i jabuke. 'Hrvatska je donijela poseban zakon o Agrokoru i time preuzela upravljanje njime. Povjerenik valjda provodi politiku Vlade, a mi očekujemo da provodi prodaju domaćih proizvoda', rekao je Matić.

Očekuje da Agrokor objavi izvještaj o uvozu u ovoj godini, koji je prema njihovim procjenama u prvih šest mjeseci iznosio deset milijardi kuna. 'To je jako loše za Hrvatsku, loše za sezonu koja je trebala biti izlog za domaće proizvode, a ne za uvoz', dodao je Matić, smatrajući da netko mora zbog toga i odgovarati.

'Tražimo od ministra Tolušića da se uključi u upravljanje Agrokorom i tvrtkama koje su držale Slavoniju i otkupljivale proizvode. Ako te tvrtke odu u strano vlasništvo, ne znamo što će biti s ovako iseljenom Slavonijom', rekao je Matić.

Jaić je pak upozorio da se hrvatski poljoprivrednici najviše boje poplave strane robe. 'U ovim trenucima vlada velika neizvjesnost. Agrokor uzima sve manje robe, a sve više uvozi. Drugi problem su žitarice. Uskoro će žetva, a cijene koje se najavljuju su sramotno male, od 80 lipa do kunu. Pitanje je treba li dati žitarice Agrokoru i hoće li one biti plaćene. Hoće li silosi završiti u američkim, ruskim ili austrijskim rukama', pita se Jaić.

Žale se kako Ramljak nikoga ne informira i kako žele biti ravnopravan partner koji će dobiti odgovore na konkretna pitanja.

Tihomir Jaić i Nenad Matić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Odobren je kredit od 480 milijuna eura, od kojeg je isplaćeno sto milijuna eura. OPG-ovi su trebali biti u prvom redu isplate, a nažalost oni još uvijek nisu isplaćeni i nisu dobili ni kune. Čekaju drugu tranšu, no ona još nije dospjela. Nadamo se da nema problema i da će kredit biti ugovoren. Nije nam jasno zašto nam nije isplaćen ostatak kredita. Istovremeno se strana uvozna roba plaća avansno', zaključio je Jaić.

Iz Agrokora su na prozivke Matića i Jaića odgovorili kako nema riječi o kašnjenju isplate starih dugova.

'Sve se odvija u skladu s najavama. Ukoliko sve bude išlo prema planu, očekujemo da bi plaćanja prema OPG-ovima te drugim malim dobavljačima mogla ići do kraja srpnja', poručili su iz koncerna.

Tihomir Jaić i Nenad Matić o dugu Agrokora OPG-ovima Autor: Tportal.hr