RASPOLOŽENJE JAVNOSTI

SDP i Vlada na putu prema dole, HDZ nemoćan

06.01.2013 u 11:05

Bionic
Reading

Godinu dana od formiranja koalicijske Vlade okupljene oko SDP-a, postojeća vlast bilježi pad potpore svojoj politici, pad ocjene za njezin rad, dok glavna stranka vladajuće koalicije bilježi nastavak pada potpore, pokazuje istraživanje CRO Demoskop agencije Promocije plus

Vlada godinu dana od potvrde u Saboru uživa potporu 36,6 posto građana (prije mjesec dana 37,5%), dok vladinu politiku ne podržava 48,9 posto građana (prema 46,9% iz prosinca) uz 14,4 posto neodlučnih. U odnosu na prošlomjesečne rezultate zabilježen je rast među nepodržavateljima politike Vlade (od 2 postotna poena). U usporedbi s rezultatima iz prvog mjerenja u veljači ta se podrška strmoglavo spustila s tadašnjih 69,3 posto na sadašnjih 36,6 posto.

SDP početkom siječnja bilježi i najslabiji rezultate od posljednjih parlamentarnih izbora, odnosno 26 posto (prema prošlomjesečnih 26,5%, ili najviših 34% iz veljače prošle godine). Unatoč ovom padu potpore SDP je i dalje vodeća hrvatska stranka s još uvijek izraženom prednošću pred najvećom opozicijskom strankom.

HDZ, unatoč padu potpore Vladi i padu ocjene za njezin rad, nije uspio zabilježiti veći porast izbora koji početkom ovog mjeseca iznosi 19,2 posto (prema 19,3% iz prosinca; u posljednjih pola godine izbor HDZ-a se kreće između 19,0 i 19,5 posto).

Uz ove dvije stranke još samo Laburisti prelaze izborni prag na nacionalnoj razini i to s izborom od 9,7 posto (prema 10,2% iz prosinca). HNS je na četvrtom mjestu s vrlo sličnim rezultatom iz prosinca (sada 3,2% prema prošlomjesečnih 3,3%).

Predsjednik Ivo Josipović s ovomjesečnih 40,0% (prošli mjesec 38,2%) najpozitivniji je političar u zemlji čime se nastavlja njegova dominacija na ljestvici odabira najpozitivnijeg hrvatskog političara, a koja traje od početka njegova mandata. Drugo mjesto na ovoj ljestvici drži Dragutin Lesar s izborom od 7,2% (prošli mjesec 8,5%), dok je premijer Zoran Milanović na trećem mjestu s izborom od 6,2% (prošli mjesec 7,4%).

Osuđujuća presuda bivšem premijeru i bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu još je prošli mjesec priskrbila vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara gdje se zadržao i ovaj mjesec s izborom od 18,2% (prema prošlomjesečnih 19,6%). Bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je nakon ostavke prouzrokovane preinakom sudske presude za nesreću u Mađarskoj pao na ljestvici negativnog doživljaja i sad je s izborom od 16,5% na drugom mjestu (u prosincu je bio drugi s izborom od 18,9%, a u studenom prvi s izborom 27,2%).

Slijedi predsjednik vodeće opozicijske stranke Tomislav Karamarko koji je negativan izbor za 16,1% građana/ki (prije mjesec dana 15,9%) kojemu očito ne pomaže zaoštravanje ideološke retorike. Zoran Milanović je na četvrtom mjestu s izborom od 11 posto čime je nastavljen uzlazni trend negativnog doživljaja hrvatskog premijera što je ujedno i njegov najnegativniji doživljaj od početka mjerenja.