USVOJEN NACRT USTAVNIH PROMJENA

SDP i HDZ konačno pomirili stajališta

10.06.2010 u 11:39

Bionic
Reading

Nakon mjeseci i mjeseci pregovaranja i dogovaranja, vladajući i oporba konačno su usvojili Nacrt ustavnih promjena prema kojem će Odbor za Ustav predložiti i konačne izmjene Ustava. Za Nacrt su glasala 123 saborska zastupnika, dvoje iz redova HDZ-a bilo je suzdržano, a troje protiv

Već rano jutros vladajući i oporba izglancali su zadnje ustavne promjene na Odboru za Ustav. Između ostalog, usuglašen je članak Ustava koji se odnosi na obavezno obrazovanje. 'U članku 65. jednoglasno smo prihvatili prijedlog Kluba HDZ-a prema kojem će članak glasiti da je obavezno obrazovanje besplatno u skladu sa zakonom', rekao je tik pred saborsko glasanje šef Odbora za Ustav Vladimir Šeks

Vladajući i oporba usuglasili su se i oko članka vezanog uz izbor ustavnih sudaca, oko kojeg su se jučer lomila koplja. Naime, iako su i jedni i drugi podržali stav da se suci u Saboru biraju dvotrećinskom većinom, oporbi je bilo sporno to što bi sucu kojem istječe mandat on trajao, bez vremenskog ograničenja, sve do izbora novog suca. Na današnjoj sjednici Odbora za Ustav uspjeli su se usuglasiti da bi 'starom' sucu mandat mogao biti produljen maksimalno šest mjeseci.

Usuglašen je i članak prema kojem bi predsjednik Vrhovnog suda ubuduće jednom godišnje obavještavao Sabor o radu sudbene vlasti, no o tom izvještaju Sabor ne bi glasao.

Vladajuća većina prihvatila je i prijedlog oporbe da se dodatno specificira glasanje dijaspore, pa će ubuduće u Ustavu stajati da će 'državljani izvan Hrvatske glasati za tri zastupnika, i to u SJEDIŠTIMA diplomatsko-konzularnih predstavništava'.

SDP-u je ipak odbačen amandman prema kojem bi se kvota za referendum smanjila sa 10 na 5 posto.

'Rasprava koja se vodila na Odboru za Ustav nema veze s tekućom problematikom i ne odnosi se na aktualni referendum. Ono što se oko toga dogovara, dogovara se pro futuro. 450 tisuća potpisa je previše, a 220 tisuća je moguće. Taj prag od 5 posto dovoljno je visok za šarlatane koji bi mogli zloupotrebljavati referendum, a dovoljno nizak za dobronamjerne građane. Međutim, bit će potrebno stvaranje osigurača da se na referendum ne bi moglo izlaziti s pitanjima vezanima uz temeljna ljudska prava. Naprimjer, netko bi bez tih osigurača mogao tražiti da se neke manjine izbace iz preambule Ustava', rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, pozvavši pritom HDZ na daljnje razgovore o referendumskoj kvoti.

Većina oporbe na kraju je podržala Nacrt ustavnih promjena, dok su protiv bili Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, HDSSB-ovac Ivan Drmić i HSP-ovac Danijel Srb. Suzdržani su bili HDZ-ovi zastupnici iz dijaspore Ivan Bagarić i Dragan Vukić, koji punu podršku najvjerojatnije nisu dali zbog dogovora HDZ-a i SDP-a o glasanju dijaspore.