ZAKON O KNJIŽNICAMA

SDP: HDZ želi da ozakoniti postavljanje vodoinstalatera na čelo knjižnice u Senju

05.10.2018 u 14:11

Bionic
Reading

Saborski zastupnici SDP-a Sabina Glasovac i Domagoj Hajduković u petak su ocijenili kako je Vladin prijedlog Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti "štetan za društvo" jer ne unaprjeđuje tu djelatnost i ignorantski je prema struci koja, kako kažu, i sama upozorava da taj zakon dovodi u pitanje opstojnost knjižnica u školskim i visokoškolskim ustanovama te udara na standarde struke.

Hajduković je na konferenciji za novinare podsjetio da su ravnatelji županijskih matičnih knjižnica još 5. srpnja na sastanku zaključili da nakon javne rasprave prijedlog zakona treba odmah povući i na temelju primjedbi, izraditi potpuno novi nacrt.

Hrvatska ima jako dobro uređen sustav knjižničarske djelatnosti, ali i jako dobro ustrojen sustav stručnog usavršavanja i napredovanja, što uvažava cijela Europa. Od Ministarstva kulture očekivali smo zakon koji će udovoljiti novim izazovima i potrebama informacijskog društva i da će učiniti nešto za unaprjeđenje usluga prema korisnicima, no, ostali smo nemalo zgroženi novim prijedlogom zakona, rekla je Glasovac.

Dodala je kako ne pamti kad se neka stručna zajednica na takav način ujedinila i usprotivila zakonu.

"Taj prijedlog zakona ne pogoduje struci i hrvatskoj javnosti, a pitanje je kome se pogoduje takvim zakonom, na čiju ruku se ide i zašto. Ako novim prijedlogom zakona više nije potrebno zadovoljiti uvjet stručnog ispita za ravnatelja, pitamo se je li plan HDZ-a da ozakoni nedavno postavljanje vodoinstalatera na čelo knjižnice u Senju. Ako je to intencija, može ih biti sram", rekla je Glasovac.

Glasovac: Knjižničarska djelatnost se privatizira. Zašto?

Postavlja se i pitanje zašto se otvara prostor za privatizaciju knjižničarske djelatnosti, odnosno zašto se omogućuje da ta djelatnost, koja je neprofitabilna, više ne mora biti javna ustanova, nego može biti i trgovačko društvo, a svi znaju da je njima u interesu ostvarivati profit. Glasovac dodaje da je to pogodovanje interesnim skupinama.

SDP-ova zastupnica također je izvijestila kako je pitala ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak zašto je, svjesna činjenice da sveučilišne i školske knjižnice unutar sustava obrazovanja čine 70 posto svih knjižnica, taj posao prepustila Ministarstvu kulture, na što je, kaže, dobila odgovor da prema novom zakonu izdavači više neće biti dužni dostavljati po jedan besplatan primjerak svih udžbenika u svih 6 sveučilišnih knjižnica.

"Studentima i znanstvenicima su ti besplatni primjerci često bili jedini izvor literature, a to im ubuduće više neće biti dostupno", rekla je te ocijenila da se tako udara na standard knjižnica, ali i studenata.

"Od Ministarstva kulture očekujemo da do drugog čitanja sjedne za stol s predstavnicima struke i kreira zakon koji će zaštiti knjižnički sustav da bude javno dobro na usluzi svim građanima pod jednakim uvjetima, te da zaštiti struku", poručila je.

Hajduković se osvrnuo na vladin prijedlog zakona o obavljanju studentskih poslova u kojemu, kako je rekao, "nema jamstva za sprječavanje zlouporaba studentskog rada, nema zaštite onih koji trenutačno rade, nema jamstva da im poslodavci sada neće nuditi jeftinije studentske ugovore niti se predviđa evidencija studentskog rada".

"Studenti su u 2016. zaradili 1,1 milijardi kuna, od čega je 12 posto izdvojeno kao naknada studentskim centrima, a 0,5 posto studentskom zboru, ali nema kriterija kako zbor raspolaže tim sredstvima", upozorio je Hajduković.

SDP, dodao je, inzistira na svom prijedlogu da izvanrednim studentima koji su proveli više od tri mjeseca na radnom mjestu poslodavac ponudi ugovor o radu.

Svim učiteljima, nastavnicima i profesorima SDP-ovci su čestitali Dan učitelja te Mjesec čitanja.