najsiromašniji dio hrvatske

SDP: HDZ nije zaslužan za 'blagostanje' u Slavoniji, nego za iseljavanje iz nje

07.07.2022 u 14:01

Bionic
Reading

Dužnosnici osječko-baranjskoga i osječkoga SDP-a ocijenili su u četvrtak da je Slavonija gospodarski i demografski devastirana te su ustvrdili da su Vladini i HDZ-ovi dužnosnici rekli da je za "blagostanje" u toj regiji zaslužna sinergija državnih, županijskih i gradskih vlasti

Predsjednica županijskoga SDP-a Sanja Bježančević izjavila je na konferenciji za novinare kako je, "prema riječima premijera Andreja Plenkovića, blagostanje u Slavoniji rezultat sinergije državne, županijske i gradske vlasti, što bi značilo da svi koji rade u Slavoniji za plaću nižu od nacionalnog prosjeka to trebaju zahvaliti HDZ-u, kao i za nezaposlenost, koja je tu također veća od nacionalnog prosjeka".

Inače, premijer je 1. srpnja u Osijeku rekao kako su u proteklih šest godina provedbom Projekta "Slavonija", u sinergiji nacionalne, županijske i gradske razine, napravljeni vidljivi iskoraci za Slavoniju, a dan poslije predsjednik Sabora Gordan Jandroković kako brojke pokazuju da smo nakon stagnacije ušli u razdoblje gdje Osijek, Osječko-baranjska županija i Slavonija rastu i napreduju.

Bježančević je rekla da Vladinim i HDZ-ovim dužnosnicima "trebamo zahvaliti i na iseljavanju iz Slavonije" te kako je "očito da su jedino što HDZ razumije potrebe njemačkog i irskog tržišta rada s obzirom na to da se mladi Slavonci obrazuju za ta tržišta jer se i dalje iseljavaju".

Ocijenila je da Vladin Projekt "Slavonija" nije spasonosni strateški okvir, nego isključivo statistički okvir u kojem su pobrojeni svi projekti s područja pet slavonskih županija i koji služi jedino prikupljanju bodova za izbore.

Dok nam se "Vlada raspada, dok se privode bivši ministri, a aktualni ministri bježe od premijera Plenkovića i problema kojima očito nisu dorasli, premijer i dalje nastavlja svoj teatar apsurda o blagostanju u Slavoniji", ustvrdila je Bježančević.

Smatra kako je Slavonija potpuno gospodarski i demografski devastirana, a "jedino što Vlada velikodušno nudi Slavoniji su PR naslovi i sažaljenje" koje joj nije potrebno.

Predsjednik osječkoga SDP-a Milan Blagojević izjavio je da se aktualna HDZ-ova gradska vlast hvali mnogim projektima koji se trenutačno realiziraju, ali, ustvrdio je, uglavnom se radi o naslijeđenim projektima s kojima aktualna gradska vlast nema ništa, ali zato tvrdi kako je to rezultat sinergije.

Rekao je kako je jedan od prvih poteza HDZ-ove gradske vlasti bilo poskupljenje komunalne naknade za građane i tvrtke, čime je "duboko gurnula ruke u džepove građana". Pozvao ju je da prestane "s tim potezom poskupljenja".