BIH

SDP će formirati vlast; optužbe na račun HDZ-a i SIP-a

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 06.03.2011 20:50
  • Objavljeno 06.03.2011 u 20:37
BiH izbori SDP BiH

BiH izbori SDP BiH

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Socijaldemokratska partija BiH priopćila je u nedjelju da više neće čekati i da će krenuti s ustrojem vlasti u Federaciji BiH optužujući dva HDZ-a za blokadu a Središnje izborno povjerenstvo za opstrukciju izbora zakonodavnih i izvršnih tijela

'SDP i potpisnici platforme nakon posljednjeg odbijanja i ponižavajućeg odnosa iskazanog od strane HDZ-ova više neće čekati i krenut će u formiranje vlasti, što je jedini način da se spriječe moguće štetne posljedice koje građani trpe svakodnevno, naročito one koje bi mogle uslijediti zbog neusvajanja proračuna FbiH', priopćeno je iz SDP-a BiH. SDP dodaje i da se Središnje izborno povjerenstvo (SIP ) zajedno s HDZ-om 'stavilo u službu blokiranja konstituiranja vlasti'.


SDP u priopćenju pojašnjava da su dva HDZ-a odbila i prijedlog predsjednika SDA, Sulejmana Tihića, prema kojemu bi dvjema strankama HDZ-a u BiH pripala pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i jedna ministarska pozicija, kao i mjesto predsjednika FBiH i tri ministarske pozicije u Vladi Federacije BiH. Istodobno strankama potpisnicama Platforme okupljene oko SDP-a pripale bi po toj ponudi pet vodećih pozicija.

SDP BiH je zajedno sa svojim partnerima Strankom demokratske akcije, HSP-om BiH i Narodnom strankom Radom za boljitak najavio održavanje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije 10. ožujka iako je SIP osporio potvrde mandata izabranim izaslanicima zbog čega je upitna zakonitost održavanja sjednice. Dom naroda mora potvrditi imenovanje predsjednika i dva zamjenika, koji pak daju mandat za sastav Vlade Federacije BiH.

HDZ BiH i HDZ 1990. se protive uspostavi vlasti u kojoj ove dvije stranke za koje je glasovao najveći broj Hrvata u BiH ne bi preuzele ključne pozicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti zbog čega priječe izbor izaslanika iz tri preostale od deset županija u Federaciji u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi